Obrazem prostej o równaniu y=2x-3 w układzie XOY w symetrii wględem prostej x-1
alinka: Obrazem prostej o równaniu y=2x−3 w układzie XOY w symetrii wględem prostej x−1 jest prosta a
równaniu ............
Janek191:

y =2 x − 3
y = x − 1
Punkt wspólny
2 x − 3 = x − 1
x = 2 y = 1
A = ( 2, 1)
Niech
B = ( 3, 3)
Prowadzę przez ten punkt prostą prostopadłą do pr y = x − 1
Mamy
y = − x + b
3 = − 3 + b b = 6
y = − x + 6
Ta prosta przecina prostą y = x − 1
− x + 6 = x − 1
2 x = 7
x = 3,5
y = 2,5
C = ( 3,5 ; 2,5)
C jest środkiem odcinka B B'
B ' = ( x, − x + 6)
Mamy
3 + x | |
| = 3,5 ⇒ 3 + x = 7 ⇒ x = 4 |
2 | |
3 + y | |
| = 2,5 ⇒ 3 + y = 5 ⇒ y = 2 |
2 | |
B ' = ( 4, 2)
Prosta A B'
A =( 2,1) B ' = (4,2)
y = 0,5 x + k
1 = 0,5*2 + k ⇒ k = 0
Odp. y = 0,5 x
================