W trójkąt prostokątny ABC o bokach długości |AB|=10, |AC|=8, |BC|=6 wpisano okrą
terminator: W trójkąt prostokątny ABC o bokach długości |AB|=10, |AC|=8, |BC|=6 wpisano okrąg o środku w
punkcie O. Prosta CO przecina okrag opisany na trójkącie ABC w punkcie D=/=C. Oblicz długość
odcinka OD.
Prosze o pomoc
25 lut 15:56
Eta:
|OD|=2(4−√2)
taką masz odpowiedź?
25 lut 16:07
terminator : Niestety nie mam odpowiedzi do tego zadania, czy mógłbym prosić o wskazówki jak do tego dojść?
25 lut 16:08
Eta:
| | a+b−c | |
a=6, b=8, c=10 to R=0,5c=5 i r= |
| = ..=2 |
| | 2 | |
|CO|=r
√2=2
√2
sinα= 0,6, cosα=0,8
|<ACO|=45
o to |<DCS|=45
o−α
to w trójkącie równoramiennym DCS |<DSC|= ...=90
o+2α
cos(90
o+2α)= −sin(2α)= −2*0,6*0,8= −0,96
Z twierdzenia cosinusów w ΔDCS:
|DC|
2= R
2+R
2+2*R*R*0,96 ⇒ ......... |DC|=7
√2
to |OD|= |CD|−|CO|=7
√2−2
√2= 5
√2
=====
Posprawdzaj rachunki .... ( bo poprzednio się pomyliłam
25 lut 16:54
terminator: Bardzo dziękuje, już rozumiem
25 lut 18:13
Eta:
Na zdrowie
25 lut 18:13
ja:
31 mar 16:11