Uzasadnij, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b
terminator: Uzasadnij, ze dla dowolnych liczb rzeczywistych a,b takich, że a+b<ab prawdziwa jest nierówność
a+b>4.
Proszę o pomoc
25 lut 15:53
PW: Dla dowolnych rzeczywistych a, b na pewno nie. Wystarczy wziąć a=−1=b.
25 lut 16:38
Lech : Dla a=b= 0 oraz a= 1 i b=2 tez nieprawda !
Popraw tresc zadania ! !
25 lut 16:53
terminator: Przepraszam, chodziło oczywiście o dodatnie
25 lut 17:59
PW: Z założenia wynika
skąd po podniesieniu stronami do kwadratu
| | a | | b | |
Wiadomo, że |
| + |
| ≥2, a więc mamy |
| | b | | a | |
Skrajne wyrażenia dają nierówność
(1) ab>4.
Dla dodatnich a, b jest (nierówność między średnią arytmetyczną a geometryczną)
(2) a+b≥2
√ab.
Zastosowanie (1) do (2) daje
a+b≥2
√4>4,
cbdo.
25 lut 19:08
terminator: Pięknie dziekuję
25 lut 21:06
jc:
a+b > 0
a+b < ab
4(a+b) < 4ab ≤ (a+b)2
4 < a+b
25 lut 21:48
PW: A ja zawsze muszę maksymalnie utrudnić...
Mogłem chociaż zacząć od tej nierówności między średnimi, skoro tak ja kocham:
(a+b)≥2√ab
i po podniesieniu do kwadratu
(a+b)2≥4ab(a to z założenia)>4(a+b)
26 lut 09:16