Funkcja
Kamil: Witam , jak zrobić to zadanie?
Jaką liczbą powinno być m aby podana funkcja była rosnąca,malejąca, stała?
a)f(x)= (m−2)x−3
b)f(x)= (m2+1)x+8
25 lut 15:04
Jerzy:
Funkcja liniowa: y = ax + b jest rosnąca dla a > 0 , malejąca dla a < 0 ,stała dla a = 0
25 lut 15:07
Kamil: Czyli
m−2=0, m−2>0, m−2<0
m2+1=0 , m2+1>0 ,m2+1<0
i rozwiązuje ten układ równań ?
25 lut 15:11
Jerzy:
To nie układ, a tylko pojedyńcze warunki dla każdego przypadku.
25 lut 15:13
Kamil: Wystarczy podać tylko te warunki ?
25 lut 15:14
Kamil: m−2>0
m>2
m ∊ (−oo , 2)
to o to chodzi ?
25 lut 15:21
Jerzy:
Tak, tylko to zły przedział.
25 lut 15:26
Kamil: a w tym przykładzie nie ma rozwiązania ?
(m2+1)
25 lut 15:40
Jerzy:
m2 + 1 > 0 dla dowolnego m , czyli funkcja liniowa jest rosnąca dla dowolnego m
25 lut 15:44