Proszę o pomoc w zadaniach
Klerid: 1.Podczas dzielenia liczby naturalnej a przez liczbę naturalną b otrzymano iloraz 3 i resztę
11.
Opisuje tę nierówność; A : a/b=3+11/b B: a/b=11+3/b C: a/b=3+11/a D: a/b=11=3/a
2.Wartość wyrażenia log3 162 − 4log3 pierwiastek 4−go stopnia z 2 jest równa:
A: 4√2 B: 4 C: 54 D 158/pierwiastek 4−go stopnia z 2
3.Pole kwadratu ABCD jes równe P.Punkt E jest środkiem boku AB,a punkt F dzieli bok CD
w stosunku 3:1,licząc od punktu D.Pole czworokąta AEFD jest równe:
A: 80%P B: 66,7%P C: 62,5%P D: 75%P
4.Liczba 5 pierwiastek 3 stopnia z 5√5 jest równa
A: √125 B: pierwiastek 5 stopnia z 125 C: pierw. 6−go stopnia z 625 D: pierw. 4−go stopnia z
25
5.Funkcja liniowa f określona jest wzorem f(x)=−3x +4.
Funkcja g określona jest następująco: g(x)=f(x−2)+3.Wartość funkcji g fla argumentu 1 jest
równa
A:2 B:6 C:7 D: 10
6.Zbiorem wartośći funkcji f określonej wzorem f(x)=2/5x dla wszystkich liczb rzeczywistych
jest:
A: R B:(0;+ ∞) C: (− ∞;0> D: <0;+ ∞)
7. Dla kąta ostrego alfa zachodzi równość tg alfa=5 sin alfa.Wynika stąd,że :
A: cos alfa=1/25 B: cos alfa= 1/5 C: cos alfa =1/2 D: cos alfa =1/4
8.Krótsza przekątna równoległoboku ma długosc √3 i tworzy z krószym bokiem tego
równolegloboku kąt prosty,a z dłuższym kąt 30 stopni.Pole tego równ. jest równe:
A√3 B2√3 C √3/2 D 1/2
9.Bok AB trójkąta ABC lęzy na prostej o równaniu y=−2x+3.Ponadto C=(−4,−9).Wysokośc trój.
ABC poprowadzona z wierzch. C ma długość:
A 9 B 4√5 C 7 D 3√7
10.Z drewnianej sześciennej kostki wycięto ostrosłup prawidłowy czworokątny w taki sposób,że
jego podstawą jest jedna ze ścian kostki,a wysokość jest równa krawędzi kostki.Objętość
wyciętego
ostrosłupa porównano z materiałem pozostałym po jego wycięciu z kostki.Niech V1 oznacza obj.
ostrosłupa,a V2 obj. pozostałęgo materiału.Wówczas:
A V1=V2 B V1=2 x V2 C 2V1=V2 D 3V1=V2
11. Koło wielkie kuli ma pole równe 16pi.Podstawą stożka,który ma obj. równą obj. tej kuli,jest
koło przystające do koła wielkiego kuli.Wynika,że wys. stożka ma długość
A 16 B 16pi C 144 D 12
12.Rozwiąz równanie 4x−1/x=4x−1 o niewiadomej ze zbioru D=R\{0}
25 lut 14:14
the foxi:
Nie za dużo?
25 lut 14:14
Klerid: Wiem,że trochę dużo,ale nie umiem ich rozwiązać
25 lut 14:15
the foxi:
Np. 5
g(1)=f(−1)+3=10
D
25 lut 14:16
the foxi:
12
4x−1=4x
2−x
4x
2−5x+1=0
25 lut 14:18
iteRacj@:
wkład własny (czyli próby rozwiązania) masz, bo tylko wtedy można pomóc?
w innym wypadku to jest wyręczanie się kimś
25 lut 14:18
Jerzy:
5)
g(x) = −3(x − 2) + 3 = −3x + 6 + 3 = −3x + 9
g(1) = −3*1 + 9 = 6
Odp: B
25 lut 14:19
Jerzy:
Pomyłka

g(x) = −3(x − 2) + 3 + 4 = −3x + 6 + 7 = −3x +13
g(x) = −3 + 13 = 10
25 lut 14:22
Jerzy:
Pomyłka

g(x) = −3(x − 2) + 3 + 4 = −3x + 6 + 7 = −3x +13
g(x) = −3 + 13 = 10
25 lut 14:22
Eta:
1/ A)
2/ B)
3/ C)
25 lut 14:26
Klerid: Próby rozwiązań jak i rozwiązania posiadam przy niektórych zadaniach ,a pozostałe
nie wiem w ogóle jak rozwiązać dlatego zamieściłem je tutaj na forum,aby mieć pewność
czy dobrze rozwiązałem poniektóre oraz dowiedzenie się jak pozostałe rozwiązać
25 lut 14:28