Geometria analityczna
Kasia: | | 1 | |
Wykaż, ze styczna do paraboli o rownaniu y=( |
| )2−x−2, ktora jest równoległa do cięciwy |
| | 2 | |
AB, gdzie A (0,−2) i B (4,2), ogranicza wraz z osiami ukladu współrzędnych trójkąt o polu
równym 8.
Wyliczylam pochodną i dalej nie wiem co mam zrobić
25 lut 13:40
Eta:

AB: y= x−2 , a
AB=1
to f
'(x
o)=a
AB= 1
i styczna ma równanie y= f
'(x
o)(x−x
o)+y
o , P(x
o,y
o) −− punkt styczności
f
'(x)=x−1 ⇒ x
o= 2 to y
o= f(2)= −2 P(2, −2)
styczna ma równanie ........................
y= x−4
P(KLM)= ....... = 8
c.n.w
25 lut 14:03
Eta:
Co Cię tak zamurowało?
25 lut 14:35
Eta:
No i jeszcze "zjadłaś" w treści x2
25 lut 14:37
Kasia: Szczerze sama nie wiem

mam jeszcze pytanie, czemu y0 wyliczamy juz od normalnej funkcji, a
nie pochodnej?
25 lut 15:12
Jerzy:
Bo wzór na styczną, to: y = f'(x0)*(x − x0) + f(x0)
25 lut 15:14
Kasia: Dziękuje bardzo za pomoc
25 lut 15:17