Proszę o pomoc.
Nadii: FUNKCJA
Czy znajdzie się jakaś dobra duszyczka która narysuje mi funkcję f(x)=x3−3x2+2? Tylko tak że
opisze co robi po kolei (z wyliczaniem ekstremów itd)?
25 lut 13:34
Jerzy:
![rysunek](rys/137367.png)
Zacznij od dziedziny, potem policz pochodną.Poszukamy ekstremów lokalnych.
25 lut 13:35
Nadii: Jak policzyć pochodną?
25 lut 13:39
Jerzy:
f'(x) = 3x2 − 6x
Teraz znajdź miejsca zerowe pochodnej.
25 lut 13:42
Jerzy:
![rysunek](rys/137368.png)
Tutaj jest poprawny wykres,ten wyżej nie.
25 lut 13:42
Nadii: Miejsca zerowe pochodnej to 0 i 2
25 lut 13:45
Jerzy:
Dobrze. Czy pochodna zmienia znak w tych punktach ?
25 lut 13:48
Nadii: nie?
25 lut 13:50
Jerzy:
Jak to nie ...naszkicuj sobie na kartce wykres pochodnej.
25 lut 13:51
Nadii: Echhhh
25 lut 14:47
Jerzy:
![rysunek](rys/137372.png)
To jest wykres pochodnej..czy w ounktach x = 0 oraz x = 2 zmienia znak ?
25 lut 14:51
Nadii: tak
25 lut 15:10
Jerzy:
Jak zmienia ?
25 lut 15:12
Nadii: Przepraszam dopiero teraz wrociłam.
x3−3x2+2
Pochodna: 3x2−6x
3x2−6x=0
3x(x−2)=0
x=0 x=2
W(0)=2
W(2)=−2
I wówczas mogę juz narysować tę funkcję prawda?
I teraz mam pytanie
Dalsza część polecenia to korzystając z wykresu tej funkcji znaleźć zależność liczby k
pierwiastków równania
x3−3x2+2=m od wartości parametru m i narysować wykres funkcji k=k(m) i zbadać jej ciągłość.
Mam po prostu sobie ogarnąć cos typu że np. 1 rozw. dla m∊(−∞,−2)∪(2,+∞), 2 rozw. dla m∊{−2,2},
3 rozw. dla m∊(−2,2)
I dla tego narysować wykres funkcji k=k(m) która kazdej wartości parametru przyporzadkuje
liczbe rozw tego równania?
25 lut 17:23
Nadii: Pewnie źle co nie?
25 lut 17:23
Nadii: Przypominam się
25 lut 18:21
iteRacj@:
![rysunek](rys/137397.png)
wartoćci funkcji k(m) to wnioski z tego rysunku
wypisałaś je dobrze o 17:23
narysuj osobno tej funkcji wykres
będzie widać czy jest ciągła
25 lut 19:43
Nadii: W sensie jaki wykres? Ten o którym wspomniałam na koncu? A i do czego jest ten wykres wyzej i
daczego na nim jest zaznaczone np k=1?
25 lut 19:47
iteRacj@: nie po polsku napisałam
miało być:
narysuj osobno wykres funkcji k=k(m) która każdej wartości parametru m przyporządkowuje liczbę
rozwiązań tego równania
− na osi odciętych wartości m
− na osi rzędnych ilość rozwiązań
25 lut 19:49
iteRacj@:
k=1 jest tylko przykładowo
25 lut 19:50
Nadii: Ok, dziękuję
25 lut 19:53
iteRacj@: a narysowałaś ?
i wiesz dlaczego jest nieciągła?
25 lut 19:57
Nadii: Narysowałam. Mozesz wyjaśnić
25 lut 20:09
iteRacj@:
nie ma co pisać, to widać, masz dwa punkty nieciągłości −2 i 2
25 lut 20:15
Nadii: Aaaaa czyli wystarczy napisać ze funkcja nie jest ciągła bo ma te dwa punkty nieciaglosci?
25 lut 21:03
iteRacj@:
funkcja nie jest ciągła w całej dziedzinie, bo ma dwa punkty nieciągłości,
(w pozostałych punktach jest ciągła)
25 lut 21:20