jak dalej indukcja
Kamil: Czy mogę tak zrobić?
Udowodnij że dla każdej n naturalnej:
n4+6n3+11n2+6n=24t gdzie t∊Z
zał
n4+6n3+11n2+6n=24k
teza
(n+1)4+6(n+1)3+11(n+1)2+6(n+1)=24k
po rachunkach, podstawieniach itp wyszło mi:
24k+24+4n(n2+6n+11)
jak udowodnić że 4n(n2+6n+11) jest podzielna przez 24? drugi raz udowadniać indukcyjnie?
25 lut 12:21
iteRacj@:
24+4n(n2+6n+11)=4n3+24n2+44n+24=4(n+1)(n+2)(n+3)
i jest podzielna przez 24
25 lut 12:42
PW: I jeszcze uwaga formalna. W tezie trzeba już napisać np. ...=24m, m∊Z (nie może być ta
sama liczba, co w założeniu).
25 lut 12:49
Kamil: jest jakiś sposób aby tak od razu zauważyć że jakiś wielomian jest iloczynem mnożenia czynników
(n+1)(n+2)(n+3)?
bo tak ciężko na pierwszy rzut oka to zauważyć
25 lut 12:51
iteRacj@:
może ktos podpowie jakiś inny sposób
ja zauważam, że 24=3*2*2*2*2 więc sprawdzam, czy może wyjdzie iloczyn trzech kolejnych liczb
(ze względu na tę trójkę) i sprawdzam dzielniki wyrazu wolnego
25 lut 12:58