indukcja
Kamil: Z pomocą indukcji matematycznej udowodnić, że następujące zależności zachodzą dla dowolnej
liczby naturalnej n:
30|n5−n
założenie
n5−n=30t → n5=30t+n
teza:
(n+1)5−(n+1)=30t
dowód
L=n5+5n4+10n3+10n2+5n+1−(n+1)=
=30t+n+5n4+10n3+10n2+5n+1−n−1=
=30t+5n4+10n3+10n2+5n=
=5(6t+n4+2n3+2n2+n)=
=5(6t+n(n+1)(n2+n+1))
iloczyn dwóch kolejnych liczb jest liczbą parzystą, więc n(n+1) można zapisać jako 2z.
=5(6t+2z(n2+n+1))=
=10(3t+z(n2+n+1))
co dalej zrobić?
25 lut 11:08
iteRacj@:
podstaw n=2, potem n=3 i zobacz, że wynik nie jest ten sam czyli nie wynosi [p[za każdym
razem]] 30t
to są inne wielokrotności 30
25 lut 11:27
Kamil: dla n=2
32−2=30*1
dla n=3
243−3=30*8
czyli co to zmienia?
25 lut 11:35
Kamil: wiem, że w tezie zamiast t powinna być inna literka, ale w rachowaniu to nie ma znaczenia
25 lut 11:42
iteRacj@:
mój sposób jest za długi, na pewno ktoś znajdzie krótszy, ale wpiszę go
30t+5n4+10n3+10n2+5n=30t+5n(n+1)(n2+n+1)
teraz trzeba pokazać że 5n(n+1)(n2+n+1) jest wielokrotnością 30
n lub n+1 jest parzyste,
zostaje pokazać że któryś z czynników jest wielokrotnością 3
jeśli 3|n to kończy dowód
jeśli nie jest prawdą 3|n to n=3k+1, k∊C
wtedy n2+n+1=(3k+1)2+3k+1+1=9k2+6k+3 jest wielokrotnością 3
lub n=3k+2, k∊C
wtedy n+1=3k+2+1 i 3|(n+1)
25 lut 12:36
Kamil: dlaczego k należy do zespolonych?

pewnie miałeś na myśli całkowite
25 lut 12:40
iteRacj@:
tak oczywiście całkowite, "szkolne" całkowite
25 lut 12:43
Kamil: a dlaczego wielokrotnością trójki?
nie powinno być wielokrotnością 6?
przecież 6*5=30
25 lut 12:53
iteRacj@:
jedna z liczb w iloczynie n(n+1) jest parzysta
→ iloczyn 5n(n+1)(n2+n+1) jest wielokrotnością 5*2=10
potrzebujemy udowodnić, że to wyrażenie jest wielokrotnością 30=10*3
dlatego pokazuję też podzielność przez 3
25 lut 15:22