funkcja homograficzna
00000: | | ax+b | |
Dziedziną f. homograficznej f(x)= |
| jest zbiór R−{−1}. Miej. zer. funkcji to |
| | x+c | |
| | −1 | |
wykresu należy punkt A ( |
| , −8). |
| | 2 | |
a)oblicz wart. a,b,c i narysuj wykres
| | ax+b | |
b)zbadaj liczbę rozwiązań równania | |
| |=m ze wzg. na wart. parametru m, m∊R |
| | x+c | |
Mam a)
a=−4
b=−6
c=1
Tylko nie mam pojęcia jak zabrać się za b) czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
25 lut 10:38
iteRacj@:
dokończ polecenie i narysuj najpierw wykres f(x), a potem |f(x)|,
wtedy będzie można zbadać liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość parametru m
25 lut 11:36
Eta:

dla a= −4, b= −6, c= 1
| | −4x−6 | | 4x+6 | | 2 | |
Równanie | |
| |=m ⇔ | |
| |= |4+ |
| |=m |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 2 | |
Rysujesz wykres f(x)= 4+ |
| |
| | x+1 | |
to |f(x)| −−− odbijasz tę część wykresu f(x) spod osi Ox nad oś Ox
czerwony wykres
Teraz "tniemy ten wykres prostymi
y=m
Równanie ma
0 rozwiązań dla m<0
1 rozwiązanie dla m=0 lub m=4
2 rozwiązania dla m ∊(0, 4) U (4,
∞)
25 lut 11:43
Eta:
Z niebieskiej części "uciekł" mi przy rysowaniu czerwony kolorek
25 lut 11:45
00000: Dziękuję
25 lut 13:45
Eta:
Na zdrowie ....
25 lut 13:45