Znajdź kąt przecięcie się krzywych
yakamoz: Znajdź kąt przecięcie się krzywych:
f(x)=x
3−3x
2+5
g(x)=6−3x
2
przyrównałam krzywe ze sobą wychodzi x=1
wyznaczyłam pochodne z krzywych f'(x)=3x
2−6x oraz g'(x)=−6x
obliczyłam wartość pochodnej w punkcie x
o=1 i otrzymałam f'(1)=−3 g'(−1)=−6
czy wynik zadanie jest dobry? czy to już koniec zadania

?
25 lut 09:45
yakamoz: Czy ktoś potrafi sprawdzić moje wyniki

?
25 lut 11:32
PW:
g'(
1)=−6.
| | 3 | |
albo: Krzywe przecinają się pod kątem, którego tangens jest równy |
| . |
| | 19 | |
25 lut 12:14
piotr: arctan(x) − arctan(y) = arctan((x−y)/(1+xy))
arctan(−3) − arctan(−6) = arctan((−3+6)/(1+(−3)(−6)))
czyli wynik masz OK
25 lut 12:15
Adamm: ten wzór wychodzi z tego że
25 lut 13:34
Adamm: nie wiem po co uczyć się wzorów na potęgę
25 lut 13:34
yakamoz: dziękuje bardzo
25 lut 18:16