Basia:
x
2−9≠0
(x−3)(x+3)≠0
x≠±3
x∊R\{−3;3}
x+1≥0 ⇔ x≥−1
dla x∊<−1;+
∞)\{3| mamy
| 1*(x2−9) − 2x(x+1) | | x2−9−2x2−2x | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| (x2−9)2 | | ((x2−9)2 | |
f'(x)=0 ⇔
−x
2−2x−9=0
Δ=4−4*(−1)*(−9) = 4−36<0
f'(x) jest stale ujemna
wynika z tego, że
x∊<−1;3) funkcja maleje
x∊(3;+
∞) funkcja maleje
dla x<−1 masz
| −1(x2−9)−2x(−x−1) | | −x2+9+2x2+2x | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| (x2−9)2 | | (x2−9)2 | |
x
2+2x+9=0
Δ=4−36<0
pochodna jest stale dodatnia
stąd wynika, że
x∊(−
∞;−3) funkcja rośnie
x∊(−3;−1) funkcja rośnie
f(−1)=0 to będzie maksimum lokalne mimo, że nie wynika to z rachunku pochodnych