proste prawdopodobieństwo
Pełcio:
Hejo!

Mamy n kul o numerach od 1 do n, n szuflad o numerach od 1 do n. Do każdej szuflady wkładamy
jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że kula o numerze 1 nie trafi do szuflady o
numerze 1.
Ja zrobiłem zdarzenie przeciwne:
Ω= n!
A
'= (n−1)!
P(A
')=
(n−1)!n! =
1n ⇒ P(A)=
n−1n
W rozwiązaniu jest P(A)= (n−1)(n−1)!
co dokładnie określa to (n−1)? czy to jeszcze kolejność?
24 lut 22:32
Basia: coś źle przeczytałeś
P(A) nie może się równać (n−1)(n−1)!
| | (n−1)(n−1)! | | n−1 | |
to jest |A|; P(A) = |
| = |
| czyli tak jak u Ciebie |
| | n! | | n | |
to było liczone wprost:
kulę 1 mogę umieścić w n−1 szufladach czyli (n−1) możliwości
pozostałe n−1 kul dowolnie czyli (n−1)! możliwości
reguła mnożenia: czyli |A| = (n−1)(n−1)!
oba rozwiązania są poprawne
24 lut 22:38
PW: Jak może być w rozwiązaniu P(A)=(n−1)(n−1)!? Prawdopodobieństwo większe od 1?
24 lut 22:39
Pełcio: tak, tak, mój błąd− to nie było P(A) tylko |A|, dziękuję
Basia
24 lut 23:06