mat
mat:
1. Dane jest wyrazenie A=(7a−2) mod 26.
a) zmniejsz wartosc wyrazenia A o 5
b) zwieksz wartosc wyrazenia A o 5.
a) A=(7a−2−5) mod 26=(7a−7) mod 26
b) A=(7a−2+5) mod 26=(7a+3) mod 26
Dobrze?
24 lut 22:29
mat: ?
25 lut 01:38
Basia:
A = 26*k + 7a − 2
przy czym powinno być
0≤7a−2<26
z tego wynika, że 2≤7a czyli przy założeniu, że a∊Z musi być a≥1
A−5 = 26*k + 7a−7
7a−7= 7a−2−5<26−5=21<26 to oczywiste
7a−7≥7*1−7=0
A+5 = 26*k+7a−2+5 = 26*k + 7a+3
7a−2<26
7a<28 czyli przy założeniu, że a∊Z musi być a≤3
stąd
7a+3≤7*3+3=24<26
to, że 7a+3≥0 jest tutaj oczywiste
no to chyba dobrze, bo załozyć, że a∊Z też chyba mam prawo
jeżeli nie to będzie trochę trudniej, ale mniej więcej podobnie
25 lut 01:50
Basia:
jeżeli a nie musi być całkowite to jest kłopot bo na przykład
ale
| | 3 | |
7* |
| −5 = −2 = 24 (mod 26) |
| | 7 | |
25 lut 02:03
mat:
Tak a jest naturalne nawet.
25 lut 09:47
Pytający:
a) A−5=((7a−2) mod 26)−5
b) A+5=((7a−2) mod 26)+5
I już.
Twoje rozwiązanie jest złe. Przykładowo:
• a=4 ⇒ A=0 ⇒ A−5=−5 ≠ 21=((7*4−7) mod 26)
• a=7 ⇒ A=21 ⇒ A+5=26 ≠ 0=(7*7+3) mod 26
25 lut 13:28