Wyznacz macierz odwrotną do macierzy
Mariolka: Wyznacz macierz odwrotną do macierzy:
A= −3 2
−4 5
Czy mój wynik jest poprawny?
24 lut 22:00
Basia:
| | 5 | |
(−3)*(− |
| )+2*1 = U{15}[2}+2 = 9,5 ≠ 1 |
| | 2 | |
24 lut 22:05
Basia: policz najpierw detA
podaj wynik
24 lut 22:05
Mariolka: detA= (−3)*5−2*(−4)=−15+8=−7
24 lut 22:13
24 lut 22:26
Mariolka: Czy tak jest dobrze?
24 lut 22:26
Mariusz:
Metoda wyznacznikowa Cramera do równania AX=I
−3 2 | 1
−4 5 | 0
det A=(−3)*5 − 2*(−4)=−15 + 8=−7
Aby obliczyć det Ax, det Ay stosujemy rozwinięcie Laplace
(Obniżymy w ten sposób stopień macierzy z której liczymy wyznacznik)
det(Ax)=1*(−1)
1+15=1*5=5
det(Ay)=1*(−1)
1+2(−4)=(−1)(−4)=4
−3 2 | 0
−4 5 | 1
Tutaj także stosujemy rozwinięcie Laplace aby obliczyć det Ax , det Ay
(Obniżymy w ten sposób stopień macierzy z której liczymy wyznacznik)
det(Ax)=1*(−1)
2+12=(−1)*2=−2
det(Ay)=1*(−1)
2+2(−3)=−3
24 lut 22:30
Basia:
24 lut 22:33
Mariolka: Dziękuję za pomoc
24 lut 22:39
Mariusz:
Łatwiej zapamięta jak liczyć jeśli podamy ten sposób jako
rozwiązanie równania macierzowego AX=I metodą wyznacznikową Cramera
gdzie wyznaczniki powstałe po wstawieniu kolumn macierzy jednostowej
zaczynamy liczyć rozwinięciem Laplace
24 lut 22:39
Mariusz:
Równania AX=I nie musimy rozwiązywać metodą wyznacznikową
chyba że mamy to narzucone treścią zadania
24 lut 22:43