Tabelka dzialan (-) w Z_n, pytanie
Macko z Bogdanca: Tabelka dzialan (−) w Zn, pytanie
Powiedzmy ze mamy tabelke Zn=3
− 0 1 2
0 0 −1 −2
1 1 0 −1
2 2 1 x
Czy w miejscu "x" będziemy miec −1?
24 lut 21:42
Basia: jakoś tak mi się zdaje, że 2−2=0
24 lut 21:44
Macko z Bogdanca: O ja, haha. Przperaszam, mysalelm o czym innym, a nie pomyslialem o rachunkach. Inaczej.
Jesli mamy np Zn=4 i po odjeciu otrzymamy −5, to wpisujemy −1?
24 lut 21:46
Milo: W Z4 −5 = −1 = 3
24 lut 21:47
Macko z Bogdanca: A skad bierze sie to 3?
24 lut 21:49
Macko z Bogdanca: Jak otrzymamy ujemny wynik to musimy dodac n?
24 lut 21:49
Milo: Zależy, co dla Ciebie znaczy −1.
Dla mnie jest to po prostu element przeciwny względem dodawania do 1, czyli 3, bo w Z4
3 + 1 = 0
24 lut 21:53
Macko z Bogdanca: Nie bardzo wiem co wpisac w tabelke
Powiedzmy ze mamy Zn=4
− |4
−1 |x
Otrzymujemy w miejce "x" −5
W Z4 −5=−1=3
Ale co nalezy wpisac w ta komorke?
24 lut 22:00
Macko z Bogdanca: up
24 lut 22:40
Basia:
tabelka działania (−) w Z4
| 1 | 2 | 3 | 4 |
1 | 0 | 1 | 2 | 3 |
2 | 3 | 0 | 1 | 2 |
3 | 2 | 3 | 0 | 1 |
4 | 1 | 2 | 3 | 0 |
i koniec; chyba, że czegoś nie zrozumiałam
24 lut 22:53
Macko z Bogdanca: @Basia Dziekuje. Pomysle nad tym bo sam juz nie wiem o co w tym chodzi haha
24 lut 23:00
Basia: Jeżeli chodzi Ci o interpretację ujemnych wyników to jest to na przykład tak:
−1 = −1*4 + 3 = 3 (mod4)
−2 = −1*4+2 = 2 (mod4)
−3 = −1*4+1 = 1 (mod4)
−4 = −1*4+0 = 0 (mod4)
−5 = −2*4+3 = 3 (mod4)
i tak dalej
w sumie dobrze sobie zinterpretowałeś
dodajemy moduł lub jego wielokrotność tak długo aż dostaniemy wynik z przedziału <0; moduł−1>
tam wyżej oczywiście, w tabelce nie ma być 4 tylko 0
25 lut 01:09