Oblicz granicę w punkcie
załamka: e) lim x−>1 [(x2)/x−1]+[(1)/(1−x)]
f)lim x−/1 [(x(x+1))/(x4−1)]−[(2)\(x4−1)]
24 lut 21:15
załamka: f) lim x−> −1
24 lut 21:16
Basia:
| x2 | | 1 | | x2 | | 1 | | x2−1 | | (x−1)(x+1) | |
| + |
| = |
| − |
| = |
| = |
| = x+1 |
| x−1 | | 1−x | | x2−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
lim
x→1(x+1)=2
| x(x+1) | | 2 | | x2+x−2 | | (x+1)(x−2) | |
| − |
| = |
| = |
| |
| x4−1 | | x4−1 | | (x2−1)(x2+1) | | (x−1)(x+1)(x2+1) | |
=.....
dokończ
24 lut 21:22
załamka: Dzięki wielkie, ale kompletnie nie rozumiem:
skąd wzięło się (x2−1) w mianowniku?
i czy 1/1−x pomnożyłaś przez (−1)?
24 lut 21:35
Basia: znasz wzory skróconego mnożenia?
x4−1 = (x2)2−12 = (x2−1)(x2+1)
24 lut 21:42
jc: Czy to miałaś na myśli [(x2)/x−1]+[(1)/(1−x)] = x − 1 + 1/(1−x)?
24 lut 21:42
Basia: | | x2 | |
@jc masz świętą rację; już przestałam udawać, że nie wiem, że chodziło o |
| |
| | x−1 | |
@
załamka
| | 1 | | 1 | | 1 | |
natomiast |
| = |
| = − |
| |
| | 1−x | | −(−1+x) | | x−1 | |
oczywiście to samo dostaniesz mnożąc licznik i mianownik przez (−1)
24 lut 21:47
załamka: Ogarnięte − dzięki
| | x2 | | 1 | | x2 | | 1 | |
Co do pierwszej kwestii |
| + |
| = |
| − |
| jest chyba błędnie |
| | x−1 | | 1−x | | x2−1 | | x−1 | |
postawiona
potęga w mianowniku
Co do f), to był błąd z mojej strony lim x−> 1
więc:
| (x+2)(x−1) | | 3 | |
| = |
| |
| (x−1)(x+1)(x2+1) | | 4 | |
Jeszcze raz − bardzo dziękuję za pomoc
24 lut 22:03
Basia: to literówka; dalej masz dobrze; w mianowniku x−1
24 lut 22:07