Pole Δ równobocznego T2 jest o 44% większe od pola Δ równobocznego T1. a) dł b
alinka: Pole Δ równobocznego T2 jest o 44% większe od pola Δ równobocznego T1.
a) dł boku trójkąta T2 jest o ..... większa od dł. boku ΔT1
b) stosunek obwódów Δ T2 do T1 jest równy
c) dł wysokości trójkąta T1 jest o ............ mniejsza od dł. wysokości T2
24 lut 20:06
Basia:
P
2 = 1,44*P
1
b
2 = 1,44a
2
a,b>0
b = 1,2a
czyli b jest większy od a o 20%
(b) i (c) zrób sama; podobnie
24 lut 20:52
alinka: dziękuję♥
25 lut 15:29