Sprawdź prawdziwość zdań, a, i c. Uzasadnij obliczeniami i odpowiednimi komentar
alinka:

Sprawdź prawdziwość zdań, a, i c. Uzasadnij obliczeniami i odpowiednimi komentarzami swoje
odpowiedzi. Punkty A,B,C są róznymi punktami okręgu o środku w punkcie S. Styczna
poprowadzona przez punkt A przecina prostą BC w punkcie D i DB < DC. WÓWCZAS:
a) dla kątów wypukłych BSA = 2DAB
b) trójkąty DAB i DAC są podobne
c) CD * BD = AD
2
24 lut 19:59
iteRacj@:
a) dla kątów wypukłych BSA = 2DAB
nie jest to prawda, gdyż |<BSA} = 2|<DBA| co wynika z twierdzenia o kącie między styczną a
cięciwą
b) trójkąty DAB i DAC są podobne
prawda, udowodnij na postawie twierdzenia o kącie między styczną a cięciwą, twierdzenie o kącie
wpisanym i środkowym opartych na tym samym łuku
c) |CD|*|BD| = |AD|2
prawda, udowodnij na postawie twierdzenia o odcinkach siecznej i stycznej
24 lut 20:48
iteRacj@:

poprawka po narysowaniu rysunku
a) dla kątów wypukłych
|<BSA| = 2
|<DAB| prawda
wynika to z twierdzenia o kącie między styczną a cięciwą
25 lut 10:45