matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz i zinterpretuj pochodną funkcji
M.:
Polecenie: Oblicz i zinterpretuj pochodną funkcji
x
f(x)=
√
x − 2
24 lut 19:55
Lech:
Dziedzina ? ?
x
x
x
f '(x) = [(
)
0,5
] ' = (1/2)*(
)
(−1/2)
* (
) ' =
x−2
x−2
x−2
x−2
−2
= (1/2)* (
)
(1/2)
*
= .......
x
( x−2)
2
24 lut 20:58