prawdopodo
Maciek: W przedziale jest osiem ponumerowanych miejsc, po cztery w każdym rzędzie. Wsiadło do niego 6
osób i zajelo miejsca losowo. Oblicz prawdopodobienstwo, ze beda tylko dwie party osob
siedzacych naprzeciwko siebie
|Ω| = 8*7*6*5*4*3
| | 3 | | 6 | |
P(A)= |
| , a ma wyjść |
| , nie wiem co źle uwzględniam, nakieruje mnie ktoś? |
| | 13 | | 7 | |
24 lut 19:44
Pytający:
Trudno wskazać u Ciebie błąd, jeśli nie wyjaśniłeś co oznaczają poszczególne czynniki.
| |
// wybór 2 z 4 par miejsc na przeciwko (w tych parach będzie po jednym pustym miejscu) |
| |
| |
// wybór pustego miejsca z pierwszej wybranej pary miejsc |
| |
| |
// wybór pustego miejsca z drugiej wybranej pary miejsc |
| |
6! // rozmieszczenia 6 osób na pozostałych 6 miejscach (poza tymi pustymi)
24 lut 20:07
Maciek: | |
// możliwosci ulozenia 1 pary osob |
| |
| |
// mozliwosci ulozenia 2 pary osob |
| |
| |
// mozliwosci rozmieszczenia 2 par, na 4 mozliwosci |
| |
4 // mozliwosci na ile moze usiasc 5 osoba
2 // mozliwosci na ile moze usiasc 6 osoba
24 lut 20:11
Maciek: Zauwayłem, ze 5 osoba ma tylko 2 możliwości, ale dalej coś jest źle
24 lut 20:15
Mila:

Może tak:
A' − trzy pary naprzeciw siebie
| | 4*2*3*4*5*6 | | 1 | |
P(A')= |
| = |
| |
| | 8*7*6*5*4*3 | | 7 | |
24 lut 20:47
Maciek: Racja.. Tak będzie o wiele łatwiej, dziękuje wam
24 lut 20:51
iteRacj@:
bardzo ładny, schludny i wygodny przedział to chyba pendolino?
24 lut 20:51