matematykaszkolna.pl
Geometria xy: Dwa okręgi przecinają się w dwóch punktach. Z jednego z tegoż tych punków poprowadzono średnice obu okręgów. Następnie połączono odcinkiem drugie końce tych średnic. Wykaż że odcinek ten przechodzi przez drugi punkt przecięcia okręgów.
24 lut 19:29
PW: rysunekRysunek trochę nieudany. P i Q − punkty wspólne okręgów, S − środek. Czy może QABP jest prostokątem?
24 lut 20:04
xy: Tak, ale co mi to daje?
24 lut 20:51
Basia: rysunekjakie są wzgledem siebie trójkaty ADB i EDF ? jaki jest odc.PD względem AB? z odpowiedzi na te pytania wynika odpowiedź
24 lut 21:16
xy: Jeśli P to ten drugi punkt przecięcia: AB łączy środki ramion trójkąta DEF, czyli jest równoległe do EF. Kąt DPF jest oparty na średnicy, czyli DP jest prostopadłe do AB?
24 lut 22:10
Basia: DPF jest oparty na średnicy, ale nie jest kątem wpisanym w okrąg przecież P nie leży na okregu niemniej jednak DR jest ⊥ AB (R drugi czerwony punkt) wynika to z tego, ze RADB jest deltoidem a P punketm przecięcia jego przekatnych
24 lut 22:20
Basia: przepraszam źle zrozumiałam u mnie P to przecięcie tych dwóch zielonych u Ciebie druga czerwona kropka i wtedy oczywiście jest tak jak piszesz
24 lut 22:22
PW: Tak, ale co ci to daje
24 lut 22:22
Basia: jak to co? EP⊥AP i FP⊥AP ⇒ EP||FP czyli P∊odc.EF
24 lut 22:41
PW: Basiu, ja nie do Ciebie.
24 lut 22:43
Basia: a to przepraszam PW emotka
24 lut 22:46
xy: Dzięki emotka
24 lut 23:02