24 lut 18:43
iteRacj@:
błąd 1/
nie masz określonej dziedziny
błąd /
przejście z drugiego do trzeciego przekształcenia
w liczniku ma być 2x+1
24 lut 18:49
iteRacj@:
i można prościej
ułamki mają takie same mianowniki, więc przyrównujesz tylko liczniki
24 lut 18:51
Ja: Co to znaczy przyrównuje tylko liczniki?
24 lut 18:52
Ja: Dziedzina to x ∊ ℛ \ {1,−2} ?
24 lut 18:54
nick: To,ze nie musisz znowu sprowadzac do wspolnego mianownika majac wspolny mianownik
24 lut 18:56
nick: tylko przenies na lewa strone rownanie z prawej strony i odejmij liczniki
24 lut 18:57
iteRacj@:
x≠1, x≠−2
| 2x+1 | | 3 | |
| = |
| |
| (x−1)(x+2) | | (x−1)(x+2) | |
| 2x+1 | | 3 | |
| − |
| =0 |
| (x−1)(x+2) | | (x−1)(x+2) | |
i ten ułamek przyjmuje wartość zero tylko wtedy gdy licznik jest równy zero
o to mi chodziło, niezbyt zręcznie to na szybko napisałam
nie trzeba wymnażać "na krzyż"
24 lut 18:57
Ja: Dalej nie rozumiem, w poleceniu jest "rozwiąż równanie", to ja muszę wyliczyć x
To mam teraz z licznika wyliczyć?
24 lut 19:00
iteRacj@:
ułamek przyjmie wartość zero tylko wtedy gdy licznik jest równy zero
2x+1−3=0
2x=2
x=1 ale 1 nie należy do dziedziny
brak rozwiązań
24 lut 19:02
Ja: Ok, już rozumiem. Dziękuję bardzo.
24 lut 19:04
iteRacj@:
to dobrze, że już jasne
zaczynaj zawsze od wyznaczenia dziedziny
24 lut 19:05
Ja: Właśnie zupełnie zapomniałam, ze trzeba w tych zadaniach wyznaczać dziedzinę.
24 lut 19:06