Urodziny
Krzysiek60: Obliczyc prawwdopodobienstwo zdarzenia ze sposrod r losowo wybranych ludzi kazdy kazdy bedzie
obchodzil urodziny kazdego dnia
Dla uproszczenia przyjmujemy z erok ma 365 dni orz ze wszystkie mozliwe rozklady dni urodzin
sa jednakowo prawdopodobne )
Mam rozwiazanie tego zadadnia lecz nie rozumiem pewnego dzialania
A− zdarzenie ze kazda z r osob obchodzi uurodziny innego dnia
| | 365(365−1)*(365−2)*******(365−r+1) | |
P(A)= |
| = to rozumiem ale dalej skad to nie |
| | 365r | |
| | 1 | | 2 | |
= (1− |
| )(1− |
| )****** (1−U{r−1}{365) dla r≤365 |
| | 365 | | 365 | |
Oraz P(A)=0 dla r>365
24 lut 17:38
Krzysiek60:
24 lut 18:08
iteRacj@: dobry wieczór

przekształcam dla trzech pierwszych czynników
| 365*(365−1)*(365−2) | | 365 | | 365−1 | | 365−2 | |
| = |
| * |
| * |
| = |
| 3653 | | 365 | | 365 | | 365 | |
| | 365 | | 1 | | 365 | | 2 | | 1 | | 2 | |
=1*( |
| − |
| )*( |
| − |
| )=1*(1− |
| )*(1− |
| ) |
| | 365 | | 365 | | 365 | | 365 | | 365 | | 365 | |
24 lut 18:19
Blee:
W liczniku masz r iloczynow typu: (365 − n) wiec ten ulamek zapisujesz jako:
| 365 | | 365 − 1 | | 365 −2 | | 365 −(r−1) | |
| * |
| * |
| *...* |
| |
| 365 | | 365 | | 365 | | 365 | |
| | 1 | | 2 | | r−1 | |
A to przeciez nic innego jak 1*(1− |
| )*(1− |
| )*...*(1− |
| ) |
| | 365 | | 365 | | 365 | |
24 lut 18:20
Krzysiek60: Dobry wieczor

Dziekuje za wyjasnienie . Teraz rozumiem . Zgubilo mnie w mianowniku do potegi r a to
przeciez jest iloczyn czynnikow
24 lut 18:31
iteRacj@:
a w poleceniu miało być:
każdy będzie obchodził urodziny innego dnia?
24 lut 18:34
Krzysiek60: tak
24 lut 18:35
Krzysiek60: A ja napisalem
kazdego
24 lut 18:39
iteRacj@:
to nie jest złe, codziennie goście, prezenty i tort...
ale mało prawdopodobne...
24 lut 18:42
Krzysiek60:
24 lut 18:44