Kobieta ciągnie sanie
na87: Kobieta ciągnie sanie po poziomej powierzchni przy pomocy liny przyczepienoej do początku sań i
skierowanej pod kątem α=42◯ w stosunku do podłoża. Masa sań z ładunkiem wynosi m=75 kg.
Współczynnik tarcia kinetycznego μk między płozami sań a śniegiem wynosi 0.1/ Wyznacz wartość
siły działającej na sanie ze strony liny.
24 lut 15:03
Lech: Narysuj sily : F − sila naprezenia liny
F1 = F*cos α , pozioma skladowa
F2 = F*sin α , skladowa pionowa
T= μ*N = μ ( mg − F2)
Dynamiczne rownanie ruchu
F1 = T ⇔ F*cos α = μ ( mg − F* sin α) ⇒ F = ..........
24 lut 20:34