wykresy funkcji
00000: | | |x|+1 | |
Jak to narysować? F(x)= |
| |
| | |x|−1 | |
| | |x|+1 | | 2 | |
Przekształcam |
| =1+ |
| |
| | |x|−1 | | |x|−1 | |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| −−−− |
| −−−− |
| +1 |
| x | | |x| | | |x|−1 | |
pierwsze 2 przekształcenia wychodzą dobrze, przy 3 jest źle, te przeształcenia powinny być
dobrze,
bo jak je wpisuje w kalkulatorze graficznym wychodzi tak jak jest w odp.
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak nalezy zrobić ten przykład?
24 lut 15:02
Timor i pumba: | | x+1 | |
Rysujesz dla |x|≥0 czyli y= |
| |
| | x−1 | |
Potem masz lustrzane odbicie wzgledm osi OY bo to jest funkcja typu f(|x|)
24 lut 15:30
00000: | | 2 | | 2 | |
Nie rozumiem. Co muszę narysować, żeby przejść z |
| do |
| +1? |
| | |x| | | |x|−1 | |
24 lut 15:38
iteRacj@:
nie zaczynaj od rysowania wykresu funkcji z wartością bezwzględną
narysuj tak jak napisał
Timor i pumba
| | 2 | |
możesz tamten wzór przekształcić do postaci f(x)= 1+ |
| |
| | x−1 | |
24 lut 15:51
Eta:

Założenia : x≠±1
| | x+1 | |
dla x≥0 i x≠1 to y= |
| −−− pierwsza część hiperboli |
| | x−1 | |
| | −x+1 | |
dla x<0 i x≠ −1 to y= |
| −−−− druga część hiperboli |
| | −x−1 | |
| | |x|+1 | |
Obydwie części to wykres f(x)= |
| |
| | |x|−1 | |
24 lut 15:53
Eta:
| | x+1 | | x−1+2 | | 2 | |
y= |
| = |
| = 1+ |
| , |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | −x+1 | | −2 | |
y= |
| = −1+ |
| |
| | −x−1 | | x+1 | |
24 lut 15:58
00000: o Boże. Skąd sie bierze ta część wspólna?
24 lut 16:12
Eta:
2 sposób
| | x+1 | |
Umiesz narysować wykres f(x)= |
| |
| | x−1 | |
powstaje przez symetrię względem osi Oy
tej części wykresu f(x) która znajduje się tylko po prawej stronie
na lewą stronę
| | |x|+1 | |
Obydwie te części to wykres f(|x|) = |
| |
| | |x|−1 | |
24 lut 16:49
00000: Czy w tym drugim (zielonym) y nie pownno być bez minusa przy 1? (15:58)
25 lut 00:29
Eta:
tak +1
25 lut 00:34
00000: Już nie ważne, łapię drugim sposobem. Dziękuję bardzo
25 lut 00:51
Eta:
25 lut 00:51
00000: | | |x| | |
Czy mógłby mi ktoś jeszcze wytłumaczyć jak narysować taką funkcję: f(x)= |
| kiedy moduł |
| | x−1 | |
jest tylko na jednym x?
25 lut 01:10
Basia:

najlepiej oddzielnie dla x≥0 i x<0
| | x | | x−1+1 | | 1 | |
dla x≥0 rysujesz |
| = |
| = 1+ |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 1 | |
czyli kolejno |
| i przesunięcie o wektor u→=[1;1] |
| | x | |
wymazujesz to co Ci zostało po lewej stronie osi OY
do wymazania jest to zielone
i poczekaj z tym wymazywaniem
| | −x | | x | | x−1+1 | | 1 | |
dla x<0 rysujesz |
| = − |
| = − |
| = −[ 1 + |
| ] |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
czyli praktycznie to co przedtem miałeś wymazać odbijasz symetrycznie względem OX
25 lut 01:24
00000: Dziękuję bardzo
25 lut 09:51