calka
marek:
| | 16 | | 16x−48 | |
Wynik mi wyszedł |
| arctg |
| |
| | 144 | | 72 | |
I nie wiem czy to jest poprawny, jakby ktos mogl sprawdzic.
24 lut 14:55
marek: | | 8 | | (x−3)4 | |
Pomyłka, wynik to: |
| arctg |
| |
| | √72 | | √72 | |
24 lut 14:57
marek: Jeszcze mam pytanie odnośnie tej całki ∫exsinxdx.
Za pierwsze podstawienie zrobiłem u = sinx, u' = cosx, v'=ex, v = ex
Wychodzi z tego sinxex−∫cos(x)ex. Później zrobiłem u= ex, u' = ex, v'=cosx, v =sinx
Sumując wszystko wychodzi: −2sinex+∫exsinx
Zauważamy rekurencję czyli:
∫exsinxdx = −2sinex+∫exsinx
∫exsinxdx = −sinxex
I tutaj sie wynik nie zgadza, ze względu na drugie podstawienie, gdybym zrobił u = cosx, u' =
−sinx, v'=ex, v = ex, to by wszystko dobrze wyszło, nie rozumiem czemu tak sie dzieje.
24 lut 15:19
grzest:
Błędy rachunkowe w obu całkach. Poprawność całkowania możesz sprawdzić obliczając pochodna z
wyniku całkowania.
Prawidłowy wynik pierwszej całki:
| | 1 | | 1 | | √2(x−3) | |
∫ |
| dx= |
| arctg |
| +C. |
| | 2x2−12x+27 | | 3√2 | | 3 | |
"Zauważamy rekurencję czyli:" − tutaj sprawdż znaki przenoszonych wyrażeń.
24 lut 16:27
marek: A no prawda, w tym drugim przykladzie jest błąd, ale to w takim razie ∫exsinx mi sie wyzeruje
24 lut 18:19
marek: Tfu.... równoważne wyjdzie. Nie wiedziałem ze takie cos jest mozliwe, wtedy trzeba zrobić na
odwrót tak?
24 lut 18:20
marek: | | 1 | | x−3 | |
Ta druga całka wyszła mi |
| arctg |
| wiec ta końcówka się różni troche |
| | 3√2 | | | |
| | x | | 3√2 | |
od Twojej nie wiedzieć czemu. Skoro wzór jest ...arctg |
| gdzie x = x−3, a= |
| |
| | a | | 2 | |
24 lut 18:27
grzest:
Po pierwsze:
| x−3 | | √2(x−3) | |
| = |
| . Twój wynik jest taki sam jak mój. |
| | 3 | |
Po drugie:
∫e
xsinxdx=
u=e
x dv=sinxdx
du=e
xdx v=−cosx
=e
xcosx+∫e
xcosx=
u=e
x dv=cosxdx
du=e
xdx v=sinx
Otrzymujemy więc równość
∫e
xsinxdx=e
xcosx +e
xsinx−∫e
xsinx.
Stąd mamy
| | 1 | |
∫exsinxdx= |
| ex(sinx−cosx)+C. |
| | 2 | |
Inne podstawienia nie doprowadzą do rozwiązania całki.
24 lut 21:24
Mariusz:
W drugiej całce dobór części nie jest aż taki ważny
Jeżeli chcemy aby całka nam się zapętliła to wybór musi być konsekwentny
Całka nie musi nam się zapętlić , gdy zaczniemy liczyć tę całkę obydwoma doborami części
to dostaniemy układ równań z którego będziemy mogli ją obliczyć
∫exsin(x)dx
Dokonajmy doboru części zaproponowanego przez Marka
u=sin(x) dv=exdx
du=cos(x)dx v=ex
∫exsin(x)dx=exsin(x)−∫excos(x)dx
Jak pokazał Grzest jego dobór części też pasuje
∫exsin(x)dx
u=ex dv=sin(x)dx
du=exdx v=−cos(x)
∫exsin(x)dx=−excos(x)+∫excos(x)dx
Mamy zatem układ równań
∫exsin(x)dx=exsin(x)−∫excos(x)dx
∫exsin(x)dx=−excos(x)+∫excos(x)dx
z którego możemy policzyć zarówno
całkę ∫exsin(x)dx jak i całkę ∫excos(x)dx
24 lut 22:04
marek: Czyli wybór jest ważny, myślałem ze obojętnie co weźmiemy to wyjdzie nam to samo. Ciekawe.
| | x−3 | |
Wracając do |
| to przeciez podzielić to znaczy pomnożyć przez odwrotność czyli |
| | | |
| | x−3 | | 2 | |
|
| * |
| czyli to co napisałem, nie czaje skąd masz tę swoją forme. |
| | 1 | | 3√2 | |
24 lut 22:22
marek: ah... ty usunąłeś niewymierność po rostu
24 lut 22:26
Mariusz:
Marek wybór części nie jest ważny
Możesz wybrać części tak
∫exsin(x)dx
u=sin(x) dv=exdx
du=cos(x)dx v=ex
Otrzymasz wtedy całkę
∫exsin(x)dx=exsin(x)−∫excos(x)dx
Jeśli w następnym całkowaniu przez części chcesz liczyć całkę
∫excos(x)dx to musisz części dobrać w ten sam sposób
∫excos(x)dx
u=cos(x) dv=exdx
du=−sin(x)dx v=ex
∫excos(x)dx=excos(x)+∫exsin(x)dx
Podobnie jeśli chcesz liczyć całkując funkcję trygonometryczną
∫exsin(x)dx
u=ex dv=sin(x)dx
du=exdx v=−cos(x)dx
∫exsin(x)dx=−excos(x)+∫excos(x)dx
Jeśli w następnym całkowaniu przez części chcesz liczyć całkę
∫excos(x)dx to musisz części dobrać w ten sam sposób
∫excos(x)dx
u=ex dv=cos(x)dx
du=exdx v=sin(x)
∫excos(x)dx=exsin(x)−∫exsin(x)dx
Tak więc wybór części nie jest ważny
tyle że całkując drugi raz bądź konsekwentny w swym wyborze
24 lut 23:11
marek: Ahhh.... rozumiem. Ja zrobiłem po prostu raz tak raz tak, nie myslalem, ze trzeba tak samo
robić. Dzieki wielkie
25 lut 00:25
marek: sure albo ktos inny moze mi powiedziec, czy wynik tej całki to:
| | 1 | |
Całka wyglądała tak: ∫ |
| |
| | 2x+1 | |
28 lut 13:28
marek: Tam w pierwszym poście troche ta całka sie rozni od tej, bo tam była ze zmienną a, ale na to
samo wychodzi. Chodzi mi tylko czy poprawnie to zrobiłem.
28 lut 13:30
marek:
28 lut 17:55
Mariusz:
t=2
x
t=e
xln(2)
dt=ln(2)e
xln(2)dx
dt=ln(2)2
xdx
dt=ln(2)tdx
| 1 | | (t+1)−t | |
| ∫ |
| dt |
| ln(2) | | t(t+1) | |
| 1 | |
| (ln|2x|−ln|2x+1|)+C |
| ln(2) | |
Dostałeś funkcję pierwotną ale mogłeś ją otrzymać nawet jeśli w obliczeniach
popełniłeś kilka błędów
2 mar 05:04