Monotoniczność ciągów
MatMal: 2. Ciąg (an) jest skończony zbadaj monotoniczność tego ciągu jeśli
a) an=n
2−20n gdzie n należy do {1,2,3...,10}
no i chce to zrobic z tego ze an+1−an i badac znak, ( nie, nie chce sposobu z podstawieniem
f(x) = x
2−20x)
chcialem to specjalnie zrobic tak tyle ze
an+1−an=2n−19 a wiec n=19/2 =9,5 wiec wychodziloby ze ciag nie jest monotoniczny, a jednak jest
24 lut 14:51
Timor i pumba: Moze byc od pewnego n monotoniczny
24 lut 15:05
MatMal: no ale to by znaczylo ze od 10 i dalej jest rosnacy, wiec no w tej 10 nie maleje tak jakby
24 lut 15:06
Timor i pumba: No przeciez masz napisane dla jakich n masz go badac
24 lut 15:09
MatMal: ale od 1 do 9 maleje , ale w tej 10 tak jakby juz zaczyna rosnac ...
24 lut 15:16
Mila:
Najmniejsza wartość a
n:
Wykresem f(x)=x
2−20x dla x∊R jest parabola skierowana do góry
f(x) jest malejąca dla x∊(−
∞,10>
f(x) jest rosnąca dla x∊(10,
∞)⇒
Ciąg a
n jest malejący dla n∊{1,2,3...,10}
24 lut 15:18
MatMal: napisalem : ( nie, nie chce sposobu z podstawieniem f(x) = x2−20x)
chcialem sie dowiedziec dlaczego tam tak wychodzi i jak to interpretowac
24 lut 15:20
Timor i pumba: To sam pomysl dlaczego nie wychodzi
24 lut 15:27
MatMal: jakbym wiedzial to bym sie nie pytal
24 lut 15:29
Mila:
Od paraboli nie uciekniesz .
Dlatego przy badaniu funkcji kwadratowej pytają o maksymalne przedziały monotoniczności.
a9=a11=−99
a10=−100
Ciąg an jest malejący dla n∊{1,2,3...,10}
24 lut 15:45