Funkcje rozne
Timor i pumba: Wypisz wszystkie funkcje f : X→Y gdzie X={x1, x2, x3} , Y= {0,1}
W mysl odpowiedniego tweirdzenia bedzie ich 23 =8
jesli mam odwrrotnie ze X={x1,x2} i Y= {0,1 2}
to sobie wypisuje
f(x1)=0 f(x2)=0 −−−−−−−−− (0 ,0)
f(x1)= 0 f(x2)= 1 −−−−−−−(0,1)
Ale tutaj nie wiem jak rozpisywac
24 lut 13:04
Jerzy:
W obu przypadkach tworzysz wariacje z powtórzeniami.
W pierwszym trzyelementowe zbioru dwuelementowego: 23
W drugim dwuelementowe zbioru trzyelementowego: 32
24 lut 13:08
Timor i pumba: Jerzy
tylko jak to rozpisac
f(x1)= 0 f(x2)= 1 i zostaje mi jescze f(x3)
24 lut 13:14
Jerzy:
(0,1)(1,0)(1,1)
(0,2)(2,0)(2,2)
(1,2)(2,1)(0,0)
24 lut 13:18
Timor i pumba: Wlasnie chodzi mi o pierwsze trzy elementowe bo te to ja juz mam rozpisane
Moze mam zaczac tak
f(x1)=0 f(x2)=0 f(x3)=0 −−−−−−−−−−−−(0,0 0)
f(x1)=0 f(x2)=0 f(x3)=1 −−−−−−−−−−−−−(0,01)
f(x1)=0 f(x2)=1 f(x3)=1 −−−−−−−−−−−−(0 1,1)
f(x1)= 0 (x2)=1 f(x3)=0 −−−−−−−−−−−(0,1,0)
f(x1)=1 f(x2))=0 f(x3)=0 −−−−−−−−−−−(1, 0 0)
f(x1)=1 f(x2)=1 f(x3)=0 −−−−−−−−−−−(1 1 0)
f(x1)=1 f(x2)=0 f(x3)=1−−−−−−−−−−−−−−(1,0 1)
f(x1)=1 f(x2)=1 f(x3)=1 −−−−−−−−−−−−−(1,1 1 )
24 lut 13:28
Jerzy:
Dobrze.
24 lut 13:29
Timor i pumba: Dziekuje .
24 lut 13:30