Attention
Expect: Oblicz pochodna
f (x)= ln(sin2x)
24 lut 12:45
Jerzy:
| | 2sinxcosx | | sin2x | |
f'(x) = |
| = |
| = 2ctgx |
| | sin2x | | sin2x | |
24 lut 12:47
Expect: Dziekuje
24 lut 12:50
Expect: A taka pochodna f (x)=sin(ln (x+1))
Wyszło mi
f'(x)=cos (ln (x+1)) *(−1/(x+1)2)
24 lut 12:59
Jerzy:
| | cos(ln (x +1)) | |
f'(x) = |
| |
| | x + 1 | |
24 lut 13:00
Expect: g (x)=sinx h(x)=ln (x+1)
h'(x)=g'(ln (x+1))*(ln (x+1))'
Co mam zle
24 lut 13:05
24 lut 13:08
Expect: ?
24 lut 13:08
Jerzy:
Tak.
24 lut 13:08
Expect: h(x)=loga(x2+1)
h'(x)=2x/((x2+1)lna)
?
24 lut 13:33
Jerzy:
Tak.
24 lut 13:35
Expect: h(x)=ax2
tam jest a do potęgi x do potęgi 2
znam wzór
(ax)'=axlna
czy w tym przypadku będzie
h'(x)=ax2lna czy h'(x)=a2xlna
w tym pierwszym jest a do potęgi x do potęgi 2
24 lut 13:41
Jerzy:
To funkcja złożona.
f'(x) = 2*ax2*lna
24 lut 13:43
Jerzy:
Umknęło mi x
f'(x) = 2x*ax2*lna
24 lut 13:44
Expect: Przepraszam, ze mecze , ale nie mam odpowiedzi
f(x)=7(x)2+sinx
tam znowu jest do potęgi x2
f'(x)=7x2+sinxln7*(2x+cosx)
24 lut 13:55
Jerzy:
Dobrze.
24 lut 13:56
Expect: f(x)=sin(
√(1−2x))
f'(x)=cos(
√1−2x)*(
√1−2x)'
i tutaj znowu jest zlozenie funkcji x
1/2 i 1−2
x
| | 1 | |
f'(x)=cos(√1−2x)* |
| *(1−2x)−1/2 |
| | 2 | |
?
24 lut 14:16
Jerzy:
Jeszcze musisz pomnożyć przez pochodną funkcji: 1 − 2x
24 lut 14:17
Expect: f'(x)=cos(√1−2x)*1/2*(1−2x)−1/2*(−2)xln(−2)
pomylka
24 lut 14:19
Jerzy:
Nie.
(1 − 2x)' = −2xln2
24 lut 14:19
Jerzy:
Zapis : − 2x , to tyle samo, co: −1*2x , a to nie to samo, co: (−2)x
24 lut 14:21
Expect: Słuszna uwaga
np. liczba −2
x(−1,−2,−4..) jest malejąca w całej swojej dziedzinie, a (−2)
x(1,−2,4,−8,16...)
jest niemonotoniczna
A taka pochodna
f(x)=
3√arcctg2x
funkcja złozona
f'(x)=1/3*arcctg
−2/32x*(−1/(1+4x
2))
I ostatnia
f(x)=ae
x1/2
tutaj jest pod pierwiastkiem x
Znow funkcja zlozona
Dziękuje Ci za pomoc.
24 lut 14:48