1 | ||
∫ | dx | |
sinx(cosx+2) |
x | 2t | 1−t2 | 2dt | |||||
t = tg | ,sinx = | , cosx = | , dx = | |||||
2 | 1+t2 | 1+t2 | 1+t2 |
1 | x | 1 | x | 1 | x | |||||||
Wynik mi wyszedł: − | ln|1−tg | |− | ln|1+tg | |+ | ln|tg | | | ||||||
3 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 |
dx | ||
∫ | i tutaj nie wiem jak zastosować podstawianie. | |
ax−1 |
dt | dt | |||
dt = ax*ln(a) dx −−> dx = | −−> dx = | |||
ax*ln(a) | t*ln(a) |
dx | dt | 1 | dt | |||||
∫ | = ∫ | = | ∫ | = ... juz prosto | ||||
ax−1 | (t−1)*t*ln(a) | ln(a) | t(t−1) |
dx | sin x dx | |||
∫ | = ∫ | |||
(2 + cos x) sin x | (2 + cos x) (1 − cos2x) |
dc | ||
=− ∫ | ||
(2 + c) (1 − c2) |
1 | 1 | 1 | 1 | ||||
= | ( | − | ) | ||||
(c − 1) (c+1)(c+2) | c−1 | c+1 | c+2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
= | ( | − | ) − | ( | − | ) | ||||||
2 | c−1 | c+1 | 3 | c−1 | c+2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
= | − | + | ||||||||||
6 | c−1 | 2 | c+1 | 3 | c+2 |
1 | 1 | 1 | ||||
całka = | ln|c−1| − | ln|c+1| + | ln|c+2| | |||
6 | 2 | 3 |
1+t2 | 1+t2 | |||
∫ | dt = ∫ | tdt | ||
t(3+t2) | t2(3+t2) |
1 | 1+u | 1 | 1 | 2 | ||||||
= | ∫ | du= | ∫( | + | )du | |||||
2 | u(u+3) | 6 | u | 3+u |
1 | 1 | |||
= | [ln u + 2 ln(3+u)]= | [ln t + ln(3+t2)] | ||
6 | 3 |
1+t2 | ||
Mnie wyszło | , a ty masz +3t. | |
t3+6t |
1 | |||||||||||||
i z tego mi wyszlo to u góry własnie. | |||||||||||||
|
1 | 1 | |||
I jeszcze jedno pytanko, co się stało między = | ....= | ... czyli po podstawieniu | ||
2 | 6 |
1+u | 1 | 1 | 2 | ||||
= | ( | + | ) | ||||
u(u+3) | 3 | u | u+3 |
2t | ||
no tak to prawda, ale jeszcze masz przed tym nawiasem | , a Ty tego nie pomnozyles | |
1+t2 |
dx | 1 | 2dt | |||||||||||||||||||
∫ | =∫ | ||||||||||||||||||||
sin x (2 + cos x) |
| 1+t2 |
(1+t2) dt | ||
=∫ | ||
t(3+t2) |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |