2x^2-5x-6 nie obliczając pierwistków równania oblicz
cukiernik: 2x2−5x−6 nie obliczając pierwiastków równania oblicz:
Proszę o wytłumaczenie tych zadań jak korzystać z wzorów vieta i skróconego mnożenia
c) sumę kwadratów pierwiastków tego równania Proszę o wytłumaczenie tych zadań jak korzystać z
wzorów vieta i skróconego mnożenia
d)sumę odwrotności kwadratów pierwiastków tego równania
e) sumę trzecich potęg pierwiastków tego równania
24 lut 11:05
Blee:
a2 + b2 = a2 + 2ab + b2 − 2ab = (a+b)2 − 2ab
24 lut 11:08
Blee:
1/a2 + 1/b2 = (b2 + a2)/(ab)2 = i licznik jak powyzej
24 lut 11:09
cukiernik: Nie wiem skąd wy macie takie wyśmienite pomysły

dzięki teraz to sobie poradzę z podpunktem c
24 lut 11:10
Blee:
a3 + b3 = (a+b)(a2 + ab + b2) = (a+b)( (a+b)2 − ab)
24 lut 11:11
cukiernik: Wielkie dzięki życzę wszystkiego najlepszego
24 lut 11:11
Blee:
Skad? Z doswiadczenia ... przerobilo sie troche takich zadan i wiemy do czego trzeba dojsc
(mamy miec postacie (a+b) lub ab i nic wiecej).
24 lut 11:12
PW: cukiernik, podejrzewam że chodzili do szkoły i na lekcjach nie zajmowali się
korespondencją sms−ową.
24 lut 11:14
Blee:
A jako bonus: kwadrat roznicy:
(a − b)2 = (a+b)2 − 4ab
24 lut 11:16