Udowodnij, że ...
matkoboska: Wykaż, że suma kwadratów trzech kolejnych liczb nieparzystych powiększona o 1 jest podzielna
przez 12. Nie rozumiem dlaczego liczba nieparzysta to 2n, a nie np. k.
24 lut 10:48
Blee:
Jak juz to nieparzysta jest 2n − 1 lub 2n+1
Chodzi oto ze zapis k nie mowi JEDNOZNACZNIE o tym czy k jest parzyste czy nieparzyste. Zapis
2n mowi jasno − to jest liczba podzielna przez 2 czyli parzysta, wiec 2n+1 jest liczba
nieparzysta, bez wzgledu na n
24 lut 11:00
Eta:
Kolejne trzy liczby nieparzyste to: 2n−1, 2n+1, 2n+3
Mamy wykazać,że
(2n−1)2+(2n+1)2+(2n+3)2+1 = 12k , k∊C
Dowód:
L=4n2−4n+1+4n2+4n+1+4n2+12n+9+1=12n2+12= 12(n2+1)=12k , k=n2+1∊C
c.n.w.
24 lut 14:08
matkoboska: Dziena
24 lut 16:39