matematykaszkolna.pl
Funkcje Timor i pumba: W 10 pietrowym wiezowcu jedzie w windzie (jeszcze dziala ) 6 pasazerow ( i sa szczesliwi bo winda dziala ) Mam pytanie w zwiazku z tym Dlaczego musimy tutaj przypisac roznym pasazerom rozne pietra i to jest funkcja ? Dlaczego jesli rozne pietra przypiszemy roznym pasazerom to juz nie bedzie funkcja? Dziekuje .
24 lut 09:37
Timor i pumba: Przepraszam ale nie dopisalem ze Obliczyc prawdopodobienstwo ze kazdy pasazer wysiadzie na innym pietrze . To potrafie policzyc .
24 lut 09:42
kptadrian: Definicja funkcji: Definicja funkcji: Funkcja to przyporządkowanie, które każdemu elementowi zbioru X przyporządkowuje dokładnie jeden element ze zbioru Y. "Dokładnie jeden element ze zbioru Y"
24 lut 09:45
jc: W dwóch pytaniach piętra przypisujesz pasażerom. Może chciałeś spytać o coś innego?
24 lut 09:46
kptadrian: Aj pomyłka nie czytaj tego :x
24 lut 09:46
Timor i pumba: jc Chcialem wlasnie o to zapytac bo powiem szczerze mam z tym klopot co bedzie zbiorem argumentow a co zbiorem wartosci
24 lut 09:51
Jerzy: Zastanów się czy pasażer może jednocześnie wysiąść na dwóch piętrach ?
24 lut 10:54
Timor i pumba: No tak Jerzy To by mialo rece i nogi . A sytuacja z kulami i szufladami ? jak tutaj bedzie funkcja ?
24 lut 11:08
PW: Domyślam się. Było zadanie, w którym 4 osoby wysiadały na 10 możliwych piętrach. Zdarzenie elementarne to funkcja różnowartościowa (1) f:{1, 2, 3, 4} → {1, 2, 3, ..., 10}. W celu policzenia liczby zdarzeń "każda osoba wysiada na innym piętrze|" zastosowałem opis: − Wybieramy 4 piętra spośród 10, a następnie każdemu z tych pięter przyporządkujemy dokładnie jednego pasażera, a więc zdarzeń takich jest

nawias
10
nawias
nawias
4
nawias

.4!

Jest obojętne, czy 4 piętrom przyporządkowujemy 4 ludzi w sposób różnowartościowy, czy odwrotnie (przyporządkowań jest tyle samo, 4!). Jednak Ω to zbiór funkcji opisanych w (1) (nie tylko różnowartościowych − wszystkich)
24 lut 11:10
Timor i pumba: Dziekuje PW Moj problem to np te szulady i kule Mamy 10 kul numerownaych i 4 szuflady Ile jest roznych sposobow rozmieszczen tych kul ? Dlaczego 410 a nie 104? (chodzi o funkcje Tak samo jak mamy koperty (niebieska i biala ) i mamy 10 listow wlozyc do koprety Na ile sposobow mozna to zrobic czemu na 210 a nie na 102 jak tutaj rozpoznac te ciagi ?
24 lut 11:24
Jerzy: Masz 10 kul. Bierzesz pierwszą i wkładasz do jednej z 4 szuflad.Nastepną mozesz również włożyć do jednej z 4 szuflad , itd. , Czyli: 4*4*4*4*4*4*4*4*4*4 = 410 Listy: 2*2*2*2..... = 210
24 lut 11:35
PW: Musi być f:{1, 2, 3,...,10}→{1, 2, 3, 4} − funkcje przyporządkowujące kulom szuflady. Każda kula wpada do dokładnie jednej szuflady, numerowi każdej kuli przyporządkowujemy jeden jedyny numer szuflady, do której wpadła. Takie przyporządkowanie jest funkcją. Funkcji takich jest 410 − jest odpowiednie twierdzonko. Odwrotnie się nie da − pewnym szufladom trzeba by przyporządkować więcej niż jedną kulę, takie przyporządkowanie nie jest funkcją − nie ma prostego wzoru na liczbę takich przyporządkowań, w szkole średniej nie mówi się raczej o czymś takim
24 lut 11:45
Timor i pumba: Dziekuje bardzo za odpowiedzi Troche mi to juz rozjasna sprawe .
24 lut 12:32
Eta: Hej "Timor"emotka Ja uczyłam tak: 4 pasażerowie "marsz " na 10 pięter ( a nie piętra na pasażerówemotka no to "skaczą" na głowę (piętrom) : na 104 sposobów 10 kul "marsz" do 4 szuflad ( a nie szuflady do kul) emotka no to skaczą na "głowę" : na 410 sposobów
24 lut 13:34
Timor i pumba: Hej Eta emotka Wiem ze powinno byc Timon ale tak juz zapisalem Wiesz to jest na poczatek bardzo trudno rozroznic co jest funkca a co nie Dziekuje emotka
24 lut 13:41
Eta: Polecam zbiór : Jerzy Ligman "Zbiór zadań z kombinatoryki i rachunku prawdopodobieństwa dla szkół średnich"
24 lut 13:45
Jerzy: Jednemu argumentowi z dziedziny nie mogą odpowiadać dwie wartości funkcji.
24 lut 13:45
Timor i pumba: Zakupie go Natomiast jestem w posiadaniu Stanislaw Słowikowski Zbior zadan z rachunku prawdopodobienstwa dla szkol srednich
24 lut 13:52
Timor i pumba: Co Eta sadzisz o tym zbiorze ?
24 lut 15:39
Eta: Nie mam tego zbioru
24 lut 15:41
Mila: W zbiorze zadań Ligmana są dokładniej opisane rozwiązania. Warto kupić. W zbiorze zadań Słowikowskiego jest więcej zadań. Są przykładowe rozwiązania zadań i odpowiedzi do wszystkich zadań. Bardzo dobry (wg mnie ) zbiór.
24 lut 15:56
Krzysiek60: Napewno kupie emotka Patrzylem na allegro do 15 zlotych z przesylka
24 lut 15:58