proszę o rozwiazanie
Anna: wykaż że dla każdej liczby całkowitej n liczba postaci n(n+1)(n+2)(n+3)+1 jest
kwadratem liczby całkowitej
n(n+1)(n+2)(n+3)+1 = (n2 +n)( n2 +5n +6) + 1 =
n4 + 5n3 +6n2 + n3 +5n2 + 6n +1 =n4 +6n3 +11n2 + 6n +1 =
(n4 +3n3 +n2) + ( 3n3 + 9n2 +3n) + (n2 + 3n +1)
dalej nie wiem
23 lut 22:41
Adamm: =(n2+3n+1)2
23 lut 22:44
Adamm: =(n2+3n)(n2+3n+2)+1=(n2+3n+1−1)(n2+3n+1+1)+1=
=(n2+3n+1)2−1+1=(n2+3n+1)2
23 lut 22:45
Anna: ale jak do taki iloczyn otrzymać , które składniki rozbić
23 lut 22:58
Eta:
@ Anny
też masz dobrze
tylko dokończ tak:
n2(n2+3n+1) +3n(n2+3n+1) +(n2+3n+1) =
(n2+3n+1)(n2+3n+1) = (n2+3n+1)2 −−− jest kwadratem liczby całkowitej , bo n∊C
23 lut 23:00
Anna: dziękuję bardzo
23 lut 23:06