całka
misiek: Pomoc w dokonczeniu całki ∫tg
5xdx
Robiłem to tak:
| | sin2x | |
Całka: ∫tg5xdx= ∫(tg(x)*(tg2x)2)dx = ∫(tgx * ( |
| )2)dx = .... = |
| | cos2x | |
| | 1 | |
∫(tgx* |
| 2)dx − ∫tgxdx |
| | cos2x | |
I teraz jak zrobić to:
| | 1 | | 1 | |
∫(tgx* |
| 2)dx. Próbowałem przed podstawienie t = tgx dt = |
| dx, ale |
| | cos2x | | cos2x | |
własnie brakuje jeszcze jednego kwadratu przez co nie wiem co mam dalej zrobić.
23 lut 21:36
jc:
(tg x)'= 1+tg
2x, tg
5x = (tg
3x−tg x)(1+tg
2x) + tg x
| | 1 | | 1 | |
dlatego całka = |
| tg4x − |
| tg2x − ln|cos x| |
| | 4 | | 2 | |
23 lut 21:50
misiek: a tym sposobem co ja robiłem? bo wszystko robie tym sposobem dlatego wole sobie juz nie
mieszac.
23 lut 21:53
jc: A jakim sposobem robiłeś? 1/cos2x = 1 + tg2x. Widzisz podobieństwo?
23 lut 22:05
misiek: No własnie przez podstawienie np, gdyby było
| | tgx | |
∫tg3xdx = ... = ∫ |
| dx − ∫tgxdx |
| | cosx | |
| | 1 | |
Podstawiamy: t = tgx ; dt = |
| i tutaj ładnie sie wszystko podstawi. |
| | cos2x | |
| | 1 | |
Wyjdzie z tego: ∫tdt = |
| t2+c ... i koniec, a w moim tego kwadratu brakuje podczas |
| | 2 | |
| | 1 | |
podstawienia, bo ja mam: ( |
| )2 |
| | cos2x | |
Chyba czegoś tutaj nie widze, nie wiem....
23 lut 22:13
jc:
tg4x−1=(tg2x−1)(tg2x+1)=(tg2x−1)/cos2x
tg5x − tg x =(tg3x − tg x)/cos2x
tg5x =(tg3x − tg x)/cos2x + tg x
Teraz całkuj.
23 lut 22:18
misiek: ale to jest wciaz calkiem co innego niz co mam zrobione, tym co ja mam to sie nie da zrobic?
Wszystkie przykłady trygonometryczne robie tak dlatego nie chce sobie mieszać innymi sposobami
23 lut 22:23
Adamm: jeśli chcesz całkować swoim sposobem to zrób to sam
23 lut 22:28
Mariusz:
To podstawienie jest dobrym pomysłem
Po podstawieniu otrzymasz
| | t(t2+1)(t2−1) | | 1 | | 2t | |
∫ |
| dt+ |
| ∫ |
| dt |
| | t2+1 | | 2 | | t2+1 | |
| | 1 | | 2t | |
∫(t3−t)dt+ |
| ∫ |
| dt |
| | 2 | | t2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| t4− |
| t2+ |
| ln|1+t2|+C |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| tg4− |
| tg2+ |
| ln|1+tg2|+C |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
26 lut 00:01