lim x->-1 U{p{2+x}-1}{x+1}
efhnn:
23 lut 20:47
23 lut 20:49
efhnn: Jak do tego doszedłeś? To jest granica z x dążącym do −1.
23 lut 20:55
Adamm: x+1=√x+22−1
wzór skróconego mnożenia
23 lut 20:56
efhnn: √x+22 to nie powinno być |x+2|?
23 lut 21:00
Adamm: a że 2+x jest pod pierwiastkiem to się jakoś nie czepiałeś
23 lut 21:01
Adamm: i nie, √x+22=x+2
23 lut 21:02
efhnn: dlaczego?
23 lut 21:07
Adamm: √x+2 z definicji to dodatnie rozwiązanie równania u2=x+2
czyli z definicji mamy √x+22=x+2
23 lut 21:26
efhnn: A drugie rozwiązanie, dlaczego go nie bierzemy pod uwagę?
23 lut 21:31
Adamm: bo jest ujemne
23 lut 21:31
Mila:
(a−b)*(a+b)=a
2−b
2
przekształcenie:
| √2+x−1 | | √2+x+1 | |
| * |
| = |
| x+1 | | √2+x+1 | |
| | 2+x−1 | | (x+1) | |
= |
| = |
| = |
| | (x+1)*(√2+x+1) | | (x+1)*(√2+x+1) | |
23 lut 21:43
efhnn: Czyli √x+22=x+2, natomiast √(x+2)2=|x+2|?
23 lut 21:54
Mila:
√x+2 określone dla x≥−2
√(x+2)2 określone dla x∊R
(√x+2)2=x+2
√(x+2)2=|x+2|
23 lut 21:56
efhnn: Dziękuję!
23 lut 22:01
Mila:
23 lut 22:03