kat
ola: Jaki kąt tworzą wskazówki zegara o 16:15
23 lut 20:35
PW: O 15:00 wiadomo. W stosunku do tego położenia:
| | 1 | |
− jedna wskazówka obróciła się o kąt odpowiadający 1 |
| godziny (aka to część pełnego |
| | 4 | |
obrotu, skoro na pełen obrót potrzeba 12 godzin?),
| | 1 | |
− druga znalazła się w położeniu odpowiadającemu upływowi |
| godziny (ćwierć pełnego |
| | 4 | |
obrotu).
23 lut 20:55
aniabb: 360°/12 = 30° na każde 5 min dużej
i 30°/4 = 7,5° na każdy kwadrans małej
więc 30° (między 3 a 4) + 7,5° (bo tyle się mała odsunęła) = 37,5°
23 lut 20:57
Eta:
Znalazłam taki wzorek:
α= 5,5o*m −30o*h
m −− minuty , h −−− godziny
h=4 m=15
to: α= 5,5
o*15 −30
o*4= 37,5
o
=======
23 lut 21:06
PW: Po ludzku mówiąc: wskazówka minutowa obleciała w kółko i zajęła taką pozycję, jaką o 15:00
miała wskazówka godzinowa.
| | | | 5 | |
Natomiast godzinowa wykonała |
| = |
| pełnego obrotu. |
| | 12 | | 48 | |
23 lut 21:19