Dowody
MonikaS: Wykaż, że suma sześcianów dwóch liczb całkowitych, które przy dzieleniu przez 5 dają różne
reszty parzyste, przy dzieleniu przez 5 daje resztę 2.
23 lut 20:12
aaa: Weźmy sobie dwie liczby całkowite: 0 i 2 (przy dzieleniu przez pięć dają różne reszty parzyste:
0 i 2)
03+23 = 8
8:5=1 r. 3
23 lut 20:31
Eta:
Założenie: a=5k+2 , b=5s+4
Teza : a3+b3 = 5t+2 ,k,s,t ∊N
Dowód: po podniesieniu do sześcianu
każdy składnik zawiera w iloczynie 5 oprócz wyrazów wolnych
zatem reszta z dzielenia przez 5 będzie równa reszcie z dzielenia przez 5
sumy : 23+43 = 8+64 = 72 = 5*14 =2
czyli a3+b3= 5t+2
c.n.w
23 lut 20:44