Wariacje
Maciess: Rozważamy funkcję f(x)=ax
2+bx+c gdzie a,b,c∊{−2,−1,0,1,2} Na ile sposobów mozna wybrac
współczynniki aby:
a)zbiorem wartości f(x) był zbiór liczb rzeczywistych
Musi byc liniowa? a=0 b∊{−2,−1,1,2} − 0 odrzuciłem c dowolne czyli 4*5=20
b)wykres f(x) był symetryczny względem 0Y?
| | −b | |
Funkcja kwadratowa i wierzchołek z współrzędną x−ową w zerze − ze wzoru na p= |
| |
| | 2a | |
Czyli a∊{−2,−1,1,2} b=0 c dowolne
No właśnie tu wątpliwość. Co z funkcją liniową?

Brać ją pod uwage?
23 lut 18:47
Jerzy:
Tak, ale tylko funkcja liniowa stała.
23 lut 18:51
Maciess: Czyli jeszcze wliczyć 0 do wartości a i mamy 5*1*5=25 tak?
23 lut 18:59
iteRacj@:
b)żeby wykres był symetryczny względem 0Y, tak jak napisał Jerzy, funkcja liniowa musi być
stała
czyli a=0, b=0, c dowolne czyli c∊{−2,−1,0,1,2}
pięć możliwości
dla b≠0 oś OY nie będzie osią symetrii funkcji liniowej
23 lut 21:06