Kwadratowa
Jasiu: Wyznacz wartości parametru k dla których dziedziną funkcji f(x) =√(1 − k2)x2 + (k−1)x +1
jest zbiór liczb rzeczywistych.
Nie wiem tylko, czemu Δ ≤ 0, a nie Δ < 0
23 lut 17:38
Jerzy:
Bo liczba pod pierwiastkiem może przyjmować wartość.
(Sam warunek : Δ ≤ 0 to za mało)
23 lut 17:40
Jerzy:
... przyjmować wartość 0.
23 lut 17:42
Janek191:
1 − k2 ≥ 0
23 lut 17:47
Jasiu: 1 − k2 nie będzie czasem > 0 ?
23 lut 17:49
Jerzy:
Nie Janku... 1 − k2 > 0 ( dla 1 − k2 = 0 i k = −1 mamy funkcję liniową )
23 lut 17:50
Jerzy:
PIsałem do
Janka191
23 lut 17:50
Janek191:
Dziedziną funkcji liniowej jest zbiór ℛ
23 lut 17:51
Jerzy:
Ale liczba pod pierwiastkiem musi być nieujemana
23 lut 17:52
Jerzy:
...nieujemna.
23 lut 17:53
Janek191:
1 − k2 ≥ 0 − oznacza, ze licz\ba 1 − k2 jest nieujemna.
23 lut 17:55
Basia:
1−k
2=0 ⇔ k=1 ∨ k=−1
dla k=1 mamy f(x) =
√1=1 D=R
| | 1 | |
dla k=−1 mamy f(x) = √−2x+1 D=(−∞; |
| >≠R |
| | 2 | |
dla k≠±1
Δ=(k−1)
2 − 4(1−k
2)*1 = k
2−2k+1−4+4k
2 = 5k
2−2k−3
Δ≤0
5k
2−2k−3≤0
Δ
k = 4−4*5*(−3) = 64
√Δk=8
k∊(−
∞;−1)∪(−1;−0,6)∪<1;+
∞)
sprawdźcie rachunki
23 lut 17:56
Jerzy:
Jeżeli założymy: 1 − k2 ≥ 0 , to musimy dołożyć warunek: k ≠ − 1,dla k = −1 pod
pierwiastkiem mamy: g(x) = −2x + 1
23 lut 18:00
Janek191:
Ten pierwiastek jest nad całym wyrażeniem, czy nad 1 − k
2 ?
f(x) =
√( 1 − k2) x2 + ( k −1) x + 1
czy
f(x) =
√ 1 − k2 x
2 + ( k −1) x + 1
Ja rozpatrywałem II wersję
23 lut 18:01
Janek191:
Trzeba być jasnowidzem
23 lut 18:02
Jerzy:
Janek191 ...17:52 ... .liczba pod pierwiastkiem musi być nieujemna, a nie 1 − k2 !
23 lut 18:02
Jerzy:
No toś mnie uspokoił
23 lut 18:03
Jerzy:
Basiu ... a gdzie warunek: 1 − k2 > 0 ?
23 lut 18:06