Zbadać przebieg zmienności funkcji.
Matematyczna pokraka: f(x)=−1/3x3+x2+3x x∊<−3;4>
Zbadać przebieg zmienności funkcji: monotoniczność, ekstrema lokalne i globalne, punkty,
w których funkcja się zeruje, przedziały wklęsłości i wypukłości, punkt przegięcia.
23 lut 16:41
Basia: Potrafisz policzyć pochodną?
23 lut 16:42
Matematyczna pokraka: Tak, pochodna wyszła mi f'(x)=−x2+2x+3
23 lut 16:46
Basia: dobrze

to teraz znajdź miejsca zerowe tej pochodnej czyli rozwiąż równanie
−x
2+2x+3=0
23 lut 16:47
Basia: i naszkicuj wykres pochodnej
23 lut 16:48
Matematyczna pokraka: Wyszło 3 i −1, czyli funkcja będzie rosnąca w przedziale (−1;3),
a malejąca w <−3;−1) v (3;4>, tak?
23 lut 16:49
Basia: tak

czyli f(−1) to minimum lokalne
a f(3) to maksimum lokalne
policz f(−3), f(−1), f(3) i f(4)
wartość najmniejsza to minimum globalne, największa to maksimum globalne
(oczywiście w tym zadanym przedziale)
23 lut 16:56
Maciess: Przedziały monotoniczności chyba nie można zapisywać w ten sposób
Wg mnie maleje w x∊<−3;−1) oraz w x∊(3;4>
23 lut 16:57
Basia: jeżeli ten znaczek miał oznaczać sumę, to rzeczywiście nie można
przeczytałam to jako "lub" zresztą zgodnie z prawdą i zrozumiałam, że Mat....
pisze, że rośnie gdy x∊<−3,1) lub gdy x∊(3;4>
23 lut 16:59
Basia: maleje oczywiście
23 lut 17:05
Matematyczna pokraka: Oczywiście chodziło mi o "lub" 😁
Wyszło mi tak f(−3)=9, f(−1)=−1 2/3, f(3)=9, f(4)=6 2/3. Czyli maksimum globalne będzie w
punktach −3 i 3, a minimum globalne w punkcie −1.
23 lut 17:14
Basia: 
teraz policz drugą pochdną (czyli pochodną pochodnej)
dalej tak samo: miejsca zerowe, wykres,
tam gdzie druga ujemna ⇒ f.wklęsła
tam gdzie druga dodatnia ⇒ f wypukła
tam gdzie zmiania znak masz punkt przegięcia
ostatnie: gdzie się zeruje
−1/3x
3+x
2+3x=0 /*3
−x
3+3x
2+9x=0
x(−x
2+3x+9)=0
x=0∊<−3,4> czyli jest miejscem zerowym
lub
−x
2+3x+9 = 0
Δ = 9−4*(−1)*9 = 9+4*9 = 5*9
√Δ = 3
√5
na pewno jest >−3
sprawdzamy czy jest ≤4
3+3
√5 ≤ 8
3
√5 ≤ 5 /()
2
9*5 ≤ 25
sprzeczność
x
1 ∉<−3,4> nie jest więc miejscem zerowym
na pewno jest ujemne więc <4
sprawdzamy czy ≥−3
3−3
√5 ≥ −6
9 ≥ 3
√5
81 ≥ 3*5
prawda; x
2∊<−3;4> i jest miejscem zerowym
23 lut 17:27
Matematyczna pokraka: f''(x)=−2x+2
f''(x)≤0 dla x∊<1;4> w tym przedziale f(x) jest wklęsła
f''(x)≥0 dla x∊<−3;1> w tym przedziale f(x) jest wypukła
a punkt przegięcia to (1;3 2/3)
Zgadza się?
23 lut 17:37
Matematyczna pokraka: Tylko nie mam pewności co do tych nawiasów,
czy powinny być domknięte czy otwarte przy 1?
23 lut 17:38
Basia: bez równości
x∊<−3;1) ⇒ f">0 ⇒ f wypukła
x∊(1;4> ⇒ f:<0 ⇒ f wklęsła
punkt przegięcia ok.
23 lut 17:40
Matematyczna pokraka: Ok, baaardzo dziękuję za pomoc ❤️❤️
23 lut 17:41
Basia: nie taka znów z Ciebie pokraka; sam to rozwiązałeś (aś)
23 lut 17:43
Matematyczna pokraka: Ale bez pomocy było ciężko to zrobić 😁
23 lut 17:45