ile wynosi wyrażenie
stevve: Ciąg (a
n) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy r. Ile wynosi wyrażenie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
r*( |
| + |
| +... + |
| ) |
| | a1 * a2 | | a2*a3 | | an−1 * an | |
zapisz używając a
1 , a
n i n
23 lut 16:00
jc: Wskazówka.
| r | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| an an+1 | | an | | an+1 | |
23 lut 16:07
stevve: a coś więcej na ten temat?
23 lut 21:57
stevve: dobra wiem, dzięki <3
23 lut 21:58
stevve: a skąd jest ta zależność?
23 lut 21:59
jc: Odejmowanie ułamków
23 lut 22:06
Eta:
a
n+1−a
n=r
| | r | | an+1−an | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| − |
| |
| | an*an+1 | | an*an+1 | | an | | an+1 | |
23 lut 22:08