romb
stevvve: Romb o boku długości a obraca się dookoła jednej z przekątnych. Jakie powinny być długości
przekątnych rombu, aby objętość bryły otrzymanej w wyniku obrotu była największa?
23 lut 14:42
Basia:

dane: a
0 < x,y < a
x
2+y
2=a
2
y
2=a
2−x
2
| | 2 | | 2π | | 2π | |
V = |
| πy2*x = |
| (a2−x2)*x = |
| *(−x3+a2x) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
i szukasz maksumum tej funkcji w przedziale (0;a)
czyli pochodna itd.
23 lut 15:43
stevvve: co
23 lut 15:45
Basia: o pochodnych słyszłeś

23 lut 15:49
stevve: nie bardzo
23 lut 15:56
Basia: to skąd masz to zadanie ?
od biedy da się to rozwiązać inaczej, ale będzie więcej liczenia
23 lut 16:02
stevve: ze szkoły xd
23 lut 16:03
Basia: i chodzisz do klasy z matematyką na poziomie podstawowym?
sądząc po zadaniu z ciągów, które zamieściłeś, raczej nie
a na poziomie rozszerzonym macie rachunek różniczkowy
23 lut 16:05