matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Angie:
Jak obliczyć taką granicę? lim n −>
∞
(n+1)(n
5/2
+1)
n((n+1)
5/2
+1)
23 lut 14:24
Basia:
zapisać tak:
n+1
n
5/2
+1
*
n
(n+1)
5/2
+1
w pierwszym podzielić licznik i mianownik przez n w drugim przez n
5/2
granica = 1
23 lut 15:34
Emi:
Dziękuję <3
23 lut 16:29
Angie:
n
5/2
chyba jest to nieprawidłowe bo jeżeli n −>
∞
to gdy za n podstawimy
∞
to
(n+1)
5/2
wyjdzie
∞
a nie 0
23 lut 21:31
Angie:
(n+1)
5/2
Przepraszam,
n
5/2
23 lut 21:35
Basia:
nie tak;
n
5/2
+1
n
5/2
+1
n
5/2
=
=
(n+1)
5/2
+1
(n+1)
5/2
+1
n
5/2
1
1+
n
5/2
=
(n+1)
5/2
1
+
n
5/2
n
5/2
1
1+
n
5/2
=
n+1
1
(
)
5/2
+
n
n
5/2
1
1+
n
5/2
→
1
1
(1+
)
5/2
+
n
n
5/2
1+0
=1
1+0
24 lut 21:04