Proszę o pomoc
Jakub1: Mamy sześcienną kostkę w której na jednej ściance jest liczba 1 na dwóch ściankach liczba 2 a
na 3 ściankach liczba 3.
Rzucamy kostką trzykrotnie i tworzymy liczbę trzycyfrową z wylosowanych cyfr. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia,
że powstała liczba jest utworzona z jednakowych cyfr.
Więc omega = 3x3x3=27
Mamy 3 sprzyjające zdarzenia czyli 111,222,333 czyli P(A) = 3/27=1/9
Tak jest według mnie, ale w odpowiedziach jest 1/6 i jak robię drzewkiem, to ta 1/6
rzeczywiście wychodzi
natomiast nie mam pojęcia dlaczego tym sposobem to nie jest poprawnie, może mnie ktoś oświecić?
23 lut 13:57
Jerzy:
Dlatego,że prawdobodobieństwo wypadnięcia każdej z cyfr jest inne.
23 lut 15:02
Maciess: Wg mnie tak
Zdarzenia sprzyjające
| | 1 | | 1 | |
111 P(111)=( |
| )3= |
| |
| | 6 | | 216 | |
Szukane prawdopodobieństwo będzie sumą tych prawdopodobieństw.
Nie wiem czy dobrze, bo dopiero zaczynam się uczyc tego działu, ale wynik raczej ok
23 lut 15:23
Maciess: | | 1 | |
Mały błąd przy kopiowaniu, w P(333) ma być ( |
| )3 |
| | 2 | |
23 lut 15:25
Basia: @
Maciess dobrze
23 lut 15:54
Jakub1: Już sam na to wpadłem, przecież zdarzenia te nie są jednakowo prawdopodobne

Dlatego wynik był
zły
Wielkie dzięki za odp
23 lut 19:14
PW: Maciess, wynik jest dobry, ale opis kiepski. Nie można stosować tej samej litery P jako
symbolu prawdopodobieństwa w przestrzeni dla pojedynczego rzutu i w przestrzeni, w której
zdarzeniami są trójki liczb.
W tym zadaniu są dwie przestrzenie zdarzeń i dwa prawdopodobieństwa. Trójki uporządkowane
należy koniecznie zapisywać z przecinkami, np.(2, 2, 2). Trafisz na takiego, co skomentuje: co
to jest P(333) − liczba 333 jest tu zdarzeniem?
Konieczne jedno zdanie tłumaczące dlaczego mnożymy, dlaczego np.
P3(2,2,2)=P1(2).P1(2).P1(2)=(P1(2))3.
Lubimy mnożyć i tak nam się zdaje, że będzie dobrze, czy stosujemy jakieś twierdzenie?
Rozwiązując zadanie z geometrii piszesz: stosuję twierdzenie Pitagorasa, twierdzenie sinusów,
powołujesz się na podobieństwo figur itp. A w prawdopodobieństwie same rachunki.
Piszę to z życzliwości, żeby nie okazało się po egzaminie, że "miałem wszystko dobrze, a tylko
połowę punktów mi przyznali".
23 lut 19:38
Maciess: Dzięki za uwagi, będę stosował na przyszłość. Te błędy faktycznie wynikają z mojej niewiedzy,
bo wziąłem się za ten dział sam no i jak sam widzisz dopiero "raczkuje", więc ten zapis może
kuleć.
23 lut 19:51