granica/liczba eulera (?)
rafał: dzjeńdobryy, absolutnie nie mam pojęcia w co ręce włożyć w tym zadaniu, wiem,
że coś tu muszę pokombinować z liczbą e ale nie mam pojęcia jak zacząć w ogóle.
Lim [(3n2−2)/(3n2−3n+5)]−3n
23 lut 13:11
rafał: Ups, doprecyzuję wzór bo źle zapisałem
[(3n2−2)/(3n2−3n+5)]−3n
23 lut 13:13
Benny: 3n
2−2=3n
2−3n+5+(3n−7)
| 3n2−2 | | 3n−7 | |
| =1+ |
| |
| 3n2−3n+5 | | 3n2−3n+5 | |
23 lut 13:14
Benny: I wykładnik:
| | 3n2−3n+5 | | 3n−7 | | 3n2−3n+5 | | 3n−7 | |
−3n= |
| * |
| *(−3n)=[ |
| ]*[−3n( |
| )] |
| | 3n−7 | | 3n2−3n+5 | | 3n−7 | | 3n2−3n+5 | |
odp. e
−3
23 lut 13:17
rafał: merci
23 lut 13:27