rozwiąż ruwnanie
kasper: √𝑥 − 4 + 4 √𝑥 − 8 – √𝑥 − 7 + 2 √𝑥 − 8 = 1
23 lut 12:50
kasper: to x−8 to jest pierwiastek pod pierwiastkiem jakby co
23 lut 12:50
iteRacj@: rozwiązujemy równanie
wykorzystaj wzór skróconego mnożenia
(a+b)2=a2+2*a*b+b2
zauważ że
4*√x−8= 2*2*√x−8 stąd wniosek a=√x−8 b=2
przekształcamy pierwsze wyrażenie
czyli x−4+4√x−8 = x−4+2*2*√x−8 = x−8+4+2*2*√x−8 =
= (√x−8)2+2*2*√x−8+22 = (√x−8+2)2
stąd √x−4+4*(√x−8)= √((√x−8)+2)2=|√x−8+2| = √x−8+2
drugie rozwiązuj tak samo
23 lut 13:29
grzest:
x=9.
23 lut 13:58
kasper: fantastyczny sposób... no i ztego wychodzi że 1=1
23 lut 14:02
julia: Tą metodą iteRacj@ rzeczywiście masz √x−8 +2 − √x−8 −1 =1 czyli 2−1=1, nie daje to
rozwiązania
23 lut 14:03
iteRacj@:
rozwiązaniem są wszystkie liczby należące do dziedziny czyli x≥8
23 lut 14:14
iteRacj@:
@kasper z tego że wychodzi że 1=1 można wyciągnąć wniosek, że to równanie tożsamościowe,
spełnione dla każdej liczby należącej do dziedziny np. 8 lub 9
@julia to daje rozwiązanie
23 lut 14:21
grzest: Yes, yes, yes!
23 lut 14:22
julia: tylko że nie policzyłeś dziedziny XD dlatego kasper ma prawo nie rozumieć
23 lut 14:30
iteRacj@:
dziedzinę określił kasper zanim ten przykład tu wpisał
dobrze julia że Ty już rozumiesz że otrzymanie tożsamości wskazuje rozwiązania
23 lut 14:36