sieczna i styczna
kama:

wiem jak wygladają twierdzenia o stycznej i siecznej tylko wylazi glupota
10
2=(6+y) czy 6 ? bo w oznaczeniu na okręgu nie ma kropki uznałam że
10
2=(6−y)11 i to juz glupota bo y nie moze byc na minusie
23 lut 12:49
iteRacj@:

|PC|
2 = |PA|*|PB|
czyli u Ciebe
(10)
2 = (5+y+6)*(y+6)
23 lut 13:04
kama: robiła też tak jak napisałeś ale wynik z książką się nie zgadza tu nie wyciagniesz delty a
wynik jest bez pierwiastka
23 lut 13:51
iteRacj@:
z rozwiązania mojego równania nie otrzyma się liczby całkowitej
czy dobrze odczytałam rysunek: odcinek o długości 6 kończy się w punkcie należącym do okręgu
czy tam gdzie jest czerwona kropka?
23 lut 14:03
iteRacj@:
juz widzę swój błąd
(10)2 = (5+y+6)*(6−y)
23 lut 14:04
iteRacj@:
takie będzie równanie jeśli odcinek o długości 6 kończy się tam, gdzie jest czerwona kropka
jeśli odcinek o długości 6 kończy się w punkcie należącym do okręgu to (10)2 = (5+y+6)*6
23 lut 14:10
kama: jest tak jak narysowałam też mam problem ze zrozumieniem wydaje mi się że 6 to będzie od kropki
czerwonej do konc A a od kropki do brzegu okregi to y, ale robiłam to na dwa sposoby i za
każdym razem wynik mi się nie zgadza
23 lut 23:16
Mila:
Co masz obliczyć i jaki wynik w odpowiedzi, to da mi orientację co do treści zadania..
23 lut 23:35
kama: | | 85 | | 17 | |
Mam obliczyc x i y wynik z ksiazki x= |
| y= |
| |
| | 9 | | 3 | |
24 lut 11:20
Eta:

1/ z tw. o stycznej i siecznej:
| | 34 | | 17 | |
102= (5+y+6)*6 ⇒ 100=66+6y ⇒ y= |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
i z podobieństwa trójkątów AED i CEF z cechy (kkk)
| x | | y | | 5y | | 5*17 | | 85 | |
| = |
| ⇒ x= |
| = |
| = |
| |
| 5 | | 3 | | 3 | | 3*3 | | 9 | |
24 lut 13:19
Mila:
24 lut 16:00
kama: Dzięki wam bardzo tylko w zadaniu nie ma kropki w punkcie F−niestety.
24 lut 20:02
PW: A dorysować to już nie można?
24 lut 20:08
kama: hehe tak myśląc jak zaczniesz w zadaniach do PODANYCH RYSUNKÓW dorysowywac punkty to różnie
może być.Gdzie można dorysowac to można.
24 lut 20:22
PW: Jesteś męcząca. Przeczytaj uważnie co napisała i narysowała Eta. Zepsuła Twój słaby
rysunek, czy tylko go uzupełniła? Dostała odpowiedź jakiej pożądałaś, czy jeszcze mało?
24 lut 20:28
kama: PW od dłuższego czasu widzę jak piszesz pomysl czy to ma jakiś sens merytoryczny? Twoje uwagi
są ZAWSZE bezsensowne (odróżnij od matematycznych)≠
24 lut 22:48
kama: Szkoda dyskusji a hak odpiszrsz to właśnie potwierdzasz moje zdanie i Tobie.
24 lut 22:49
Mila:
kamo więcej szacunku dla pomagających.
24 lut 22:53
Eta:
A jednak : "polska języka .... trudna języka" !
24 lut 22:54
PW: Ponieważ moje uwagi są ZAWSZE bezsensowne, obiecuję nie zaglądać do postów kamy.
Śpij spokojnie, dziecko. Sen łagodzi agresję.
24 lut 22:59
Basia: Czy mogę napisać to jedno jedyne słowo jakie mi się ciśnie na usta i "pod palce" po
przeczytaniu tegp postu w całości?
24 lut 23:06
PW: Basiu, wiem: DOBRANOC.
24 lut 23:10
Basia: Kolorowych snów
PW
24 lut 23:10