rozwiąż równanie
olla: x2 – 5x +30 =10 √x – 5x + 6
23 lut 12:48
jabko: podnieś obie strony do kwadratu
23 lut 14:30
Maciess: Tam pod pierwiastkiem nie powinien byc x2?
23 lut 15:10
olla: nie
23 lut 15:45
olla: tak
23 lut 15:45
olla: tak!
23 lut 15:46
annabb: Wtedy t+24=10√t
23 lut 16:01
olla: i jak to rozwiązać dalej?
23 lut 16:04
annabb: I dziedzina t≥0
23 lut 16:05
annabb: Podnieść obustronnie do kwadratu
23 lut 16:06
annabb: t2+12t+576=100t
23 lut 16:08
annabb: t2+48t+576=100t
23 lut 16:15
Basia: zapomiałyście o założeniu
x2−5x+6≥0 ⇔ (x−2)(x−3)≥0 ⇔ x∊(−∞;2>∪<3;+∞)
23 lut 17:46
Lech: Podstawienie : √x2 − 5x +6 = t , t≥ 0
Czyli t2 + 24 = 10 t ⇔ t2 − 10 t + 24 = 0 , Δ = 100 − 96 = 4 , t1 = 4 : t2 = 6
Zapisz dziedzine dla x , dokoncz !
23 lut 19:14